Hlavní obsah

Měli bychom postoupit, tvrdí o skupině ME fotbalové legendy

PRAHA

Čeští fotbalisté už znají své soupeře na mistrovství Evropy 2008, kde se utkají s Portugalskem, Tureckem, a jedním z pořadatelů šampionátu Švýcarskem. Podle oslovených bývalých hráčů národního týmu by Čechům neměl postup ze skupiny uniknout. "Je to skupina, která nemá vyloženého favorita, ale ani outsidera," řekl pro Sport.cz hrdina finále mistrovství Evropy 1976 Antonín Panenka.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Antonín Panenka při otevírání fotbalové síně slávy v Praze

Článek

Český tým vstoupí do turnaje v zahajovacím zápase ME s domácím Švýcarskem a toto utkání by mohlo nastínit další vývoj ve skupině. "Švýcaři mohou být nepříjemní, protože hrají doma. Navíc mají tu výhodu, že většina jejich hráčů hraje v domácí lize a národní tým je tak často pohromadě a sehraný," tvrdí Panenka a varuje i před dalšími soupeři skupiny A.

"Kvalita Portugalců je nezpochybnitelná, mají ve svém středu řadu velmi šikovných hráčů. Turecko je pak nevyzpytatelný soupeř. Když se jim daří a dostanou se do vedení, tak jsou schopni porazit kohokoliv. Navíc mohou mít na své straně velkou podporu svých fanoušků," upozornil.

Švýcaři na začátek, to nebude jednoduché

S tím souhlasí i další bývalý reprezentant Václav Němeček. "Turky přijede povzbudit spousta fanoušků z Německa, bude to určitě nejnepříjemnější soupeř," řekl někdejší kapitán národního týmu pro televizi Prima a vyzdvihl důležitost úvodního zápasu se Švýcarskem. "Myslím, že oba týmy půjdou do zápasu s tím, aby neprohrály. Tyhle úvodní zápasy se většinou hrají opatrně," myslí si Němeček.

"Domácí hned na začátek, to není moc příjemné. Ale myslím, že Švýcaři se nás budou bát víc než my jich," řekl Sport.cz další legendární hráč Ladislav Vízek. Olympijský vítěz z Moskvy 1980 je jinak se složením skupiny nadmíru spokojený. "Moc se mi líbí, po dlouhé době jsem optimista. Ani jeden zápas ale nebude lehký, se všemi klidně můžeme i prohrát. Na druhou stranu i s Portugalci jsme přece na Euru 1996 sehráli dobrý zápas," myslí si.

Kdo vypadne ze silné trojky ve skupině C? 

Všichni jednoznačně vidí jako nejtěžší skupinu C, kde jsou nasazeni Francie, Itálie, Nizozemsko a Rumunsko. "Jsou tam hned tři favorité na celkový titul. Vypadnutí alespoň jednoho z nich značně ulehčí cestu za trofejí ostatním," tvrdí Němeček. Panenka se zdráhal označit nepostupujícího z trojice, ale "černý Petr" podle něj možná připadne Nizozemsku. "Itálie má velmi dobře organizovanou obranu, Francie má zase skvělé technické hráče," dodal.

Ani Vízek si netroufal určit, kdo ze silné trojky vypadne, Rumuny však předem označil jen za turisty šampionátu. "No tak ti tam jedou jenom na výlet, to je jasný. Ti si mohou v klidu prohlížet švýcarská jezera okolo," tvrdí Vízek, jenž nevěřícně kroutil hlavou při vylosování Německa do skupiny s Polskem, Rakouskem, a Chorvatskem.

Němci by z nás měli ve čtvrtfinále pupínky, tvrdí Vízek

"To je neuvěřitelný, jaký oni měli zase štěstí. Ti ať budou hrát kdekoliv, tak stejně dostanou do skupiny slabý soupeře," rozčiloval se a přeje si, aby ve čtvrtfinále postupující český tým narazil právě na Německo. "No to bych si moc přál, ti by z nás měli pupínky," tvrdí Vízek. "Němci by samozřejmě byli hodně nepříjemní, ale psychická výhoda posledního zápasu bude určitě na naší straně," připomněl poslední vítězství českých fotbalistů v Mnichově.

Vízek je přesvědčen, že Češi na Euru 2008 ze skupiny postoupí a přeje týmu, aby se dostal co nejdále. To samé si pochopitelně přejí i ostatní. "Bude samozřejmě záležet na tom, v jaké formě mužstvo bude, jak budou hráči spolupracovat a dalších faktorech.... Ale věřím, že postoupíme," dodal na závěr Panenka.

Reklama