Hlavní obsah

Grygera se zranění v reprezentaci nebojí

PRAHA

Obránce Juventusu Zdeněk Grygera po delší době odehrál na Kypru za reprezentaci celý zápas bez zranění. Loni ho provázelo doslova prokletí: tři reprezentační starty a tři nedohraná utkání. Ani jednou však neváhal zkusit to znovu a pozvání trenéra Brücknera vždy přijal.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zdeněk Grygera při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

„Kdybych se bál zranění, tak už nepřijedu. Vůbec na to nemyslím. Chci za národní mužstvo hrát. Nechal jsem si vytrhnout i zuby moudrosti. Svalová zranění se totiž opakovala, i když třeba ne na tom samém místě. Ale v Juventusu mi nikdo neřekl, že nemám jezdit. Teď jsem zdravotně v pořádku,“ říkal Grygera.

Znovu uprostřed

Při zdravotních potížích Kováče se postavil proti Polákům do stoperské dvojice k Rozehnalovi, zpočátku jim to moc nešlo. Přitom stopera hraje Grygera i v Juventusu. V reprezentaci spíš pendluje obranou zprava doleva, se zastávkami uprostřed.

„V poslední době hraji v Juventusu stopera, to je fakt. Jinak jsem nastupoval na pravém nebo levém okraji obrany. Nevybírám si, hraji tam, kam mě trenér pošle. Univerzálnost v obraně je asi moje výhoda. Pořád jsem si ale vědom síly našeho kádru. Přišel další obránce Stendardo a v létě je očekáván Švéd Mellberg. Konkurence se nebojím, ta je ve velkém klubu normální a nedovolí hráči sebemenší uspokojení,“ odmítl obavy o místo v sestavě.

Zbytečné ztráty

Juventus dlouho v Serii A proháněl vedoucí Inter Milán, v novém roce jako by se mu trochu krátil dech. „Ztratili jsme zbytečně body v domácích zápasech se Sampdorií a Cagliary, ale cíle jsou pořád ty nejvyšší. To znamená umístit se na příčkách, zaručujících účast nejméně v kvalifikaci Ligy mistrů. Konkurence je obrovská, může rozhodnout každý bodík. Ale do konce soutěže je pořád daleko,“ zdůraznil Grygera.

Juventus se v lednu ucházel o brněnského mladíka Kaloudu, považovaného za možného nástupce Nedvěda. Nakonec k přestupu nedošlo. Turínští požadavek Brna na 150 miliónů korun odmítli. „Už když jsem četl o té sumě na internetu, napadlo mě, že to je moc. Vedení Juventusu asi konzultovalo Kaloudův příchod s Pavlem Nedvědem. Shodli jsme se, že to je za nezkušeného mladíka hodně peněz, i když ho Juventus moc chtěl. Možná přijde v létě,“ krčil rameny Grygera.

Nedvěda nepřemlouvá

Jakmile přišla řeč na návrat Pavla Nedvěda do reprezentace a jeho působení na něj, zakroutil rezolutně hlavou. „Tu otázku slýchám pořád. Jako by se čekalo, že ho přivedu za ruku. S Pavlem o tom nemluvíme. Povyprávím mu, co bylo na srazu, protože reprezentace ho stále zajímá, ale jinak to je čistě jeho věc,“ diplomaticky odpověděl obránce.

Zdeněk Grygera patří k základním stavebním kamenům Brücknerova týmu. Nominaci na EURO má prakticky jistou. „O spekulacích nepřemýšlím. Kdo má dneska ve fotbale co jistého. Přijde zranění a je po nadějích. Mluvím z vlastní zkušenosti, takže také vím, že musím být zdravý a pravidelně hrát, a pak mám šanci, že na šampionát pojedu,“ říká.

O nadějích moc mluvit nechce. „To se také dá těžko předpovědět. Loni v létě jsme dostávali za uši a na podzim jsme byli hrdiny. Pokud ale budou všichni naši hráči zdraví a ve formě, můžeme dojít daleko. Třeba i zopakovat Portugalsko anebo...“ dál už dopovědět nechtěl.

Reklama

Související témata: