Hlavní obsah

Rada: Do Anglie nejedeme s obavami, chceme uspět

S optimismem vzhlíží k svému debutu na reprezentační lavičce nový kouč českého národního týmu Petr Rada. Přitom to bude křest ohněm, neboť čeští fotbalisté nastoupí příští středu v londýnském Wembley prot výběru Albionu. „Samozřejmě že duel s Anglií bude svátkem, ale vrcholem pro nás bude kvalifikace mistrovství světa,“ upozornil na pondělní tiskové konferenci Rada.

Článek

Čeká vás začátek nové sezóny a těžký zápas v Anglii. Těšíte se?

Bude to těžké utkání, jenže které je lehké? Pro nás ovšem vrcholem je a bude kvalifikace o postup na mistrovství světa.

Co už o soupeři víte?

Italský trenér ve službách anglické reprezentace Capello má k dispozici jeden z nejkvalitnějších týmů, na čemž nic nemění skutečnost, že se Angličané neprobojovali na mistrovství Evropy. Vždyť všichno jeho hráči až na výjimky  nastupují v Premier League. Nejedeme ale do Londýna s obavami, chceme uspět.

První start v reprezentaci si mohou připsat mladoboleslavští Rajnoch a Papadopulos...

Rajnoch už s námi byl na turnaji na Kypru, je to zkušený hráč. Podává dlouhodobě dobré výkony, takže zápas v Anglii nabízí možnost ho v reprezentaci vyzkoušet. Papadopulos se vrátil ze zahraničního angažmá, typologicky je to hráč vyšší postavy jako Honza Koller. I to rozhodlo o jeho nominaci.

V kuloárech se hovořilo i o sparťanu Huškovi. Zvažoval jste ještě povolání nějaké nové tváře?

V širší nominaci se pochopitelně objevili hráči Sparty, jenže jsme usoudili, že Letenští mají hodně náročný program. A i my chceme, aby Sparta i Slavia postoupily do základní skupiny Ligy mistrů. Proto jsme si vyšli s Víťou Lavičkou vstříc.

Ve výběru nechybí Marek Matějovský, i když si poranil kotník a má být několik týdnů mimo. Mluvil jste s ním o jeho aktuálním zdravotním stavu?

V sobotu by už mohl být podle klubového lékaře k dispozici. Jak on, tak i já věříme, že by měl být do středeční zápasu v pořádku.

Naopak jste vynechal Libora Sionka nebo Martina Fenina.

S Liborem jsem mluvil, ale jeho zdravotní stav není natolik dobrý, aby mohl nastoupit. Trápí ho svalové zranění v lýtku, takže nechceme riskovat. Budu rád, když se dá do pořádku do zápasu v Severním Irsku. Feninův výkon na soustředění před mistrovstvím Evropy nebyl optimální, čímž ale neříkám, že ho z reprezentace míním vyřadit. Ale můžeme povolat jen osmnáct hráčů a přitom potřebuji vyzkoušet i některé nové tváře.

Reklama

Související témata: