Hlavní obsah

Skvělý Necidův rok: Nejdřív vyhnanství, nakonec reprezentace

PRAHA

Kdo ví, co všechno ještě do konce roku stihne. Tomáš Necid, devatenáctiletý útočník Slavie, je hitem fotbalového podzimu. Jaro ještě strávil ve vyhnanství v Jablonci. Od léta prožívá jednu velkou událost za druhou. Korunu krále střelců mistrovství Evropy do 19 let, podpis smlouvy s CSKA Moskva, průběžné vedení v tabulce ligových střelců a nakonec první nominaci do reprezentačního áčka.

Článek

Střelec hostující na Střelnici

Loni na podzim Necid pomohl Slavii k postupu do Ligy mistrů. Unesl tíhu okamžiku a penaltu v rozstřelu druhého předkola se Žilinou proměnil. Přísnému kouči Jarolímovi se pak nelíbil mladíkův přístup. A tak ho v zimě poslal na hostování do Jablonce.

„Budu se snažit Slavii dokázat, že mám na to, abych si v jejím dresu zahrál Ligu mistrů i příště,“ naplánoval si útočník a slib dodržel. Za Jablonec dal pět ligových gólů a posílil si střelecké sebevědomí.

Kanonýr letního šampionátu

Start nové sezóny víc než výmluvně naznačil, že do Slavie se vrátil Pan střelec. Na domácím mistrovství Evropy do 19 let pomohl Necid českým mladíkům k bronzu a postupu na světový šampionát do Egypta, se čtyřmi góly se pak stal nejlepším kanonýrem. Z hlediště ho sledovali skauti Realu Madrid, Juventusu Turín či Ajaxu Amsterdam...

„Změnil svůj přístup k fotbalu a ustál rostoucí popularitu, což je pro jeho další fotbalový růst moc důležité,“ mnul si ruce šéf Slavie Petr Doležal. „Zájem o Tomáše narostl a jeho cena se zvýšila. Potvrdil, že je rozeným střelcem. Odchod do ciziny mu však zatím nedoporučujeme. Nejdřív by se měl tak dva roky ukázat v české lize a evropských pohárech,“ líčil hráčův agent Zdeněk Nehoda.

Od zimy moskevským rudoarmějcem

Góly však začal Necid sázet také v lize, a tak vábení ciziny neodolal ani on, ani Slavia. Koncem srpna podepsal smlouvu s CSKA Moskva, kam odejde v zimě za částku dosahující údajně až 140 miliónů korun. „Nabídka se nedala odmítnout, je srovnatelná jen s přestupem Karla Poborského do Manchesteru,“ nezastíral Doležal, že transfer zaplní v kase sešívaných díru po neúčasti v milionářské Lize mistrů.

Ve hře přitom prý byly také Chelsea nebo AC Milán. „Neřešil jsem, jestli je to klub ze Západu nebo z Východu. Chtěl jsem jít do velkoklubu, a tím CSKA je,“ obhájil si svůj krok Necid. „Věřím, že se v Rusku prosadím a třeba si vykopu angažmá v ještě větším klubu.“

Podzimní kanonýr Slavie

V podzimní Gambrinus lize nasadil mladý kanonýr střelecké tempo, jemuž stačí jen jeho spoluhráč Belaid a příbramský Huňa. Necid je přesto s devíti trefami nejlepší. Jako by chtěl získat korunu krále střelců jen za podzimní část sezóny...

„Zápasy si teď užívám. Před odchodem do Moskvy chci nastřílet co nejvíc gólů,“ usmívá se čarostřelec. Kanonýrské vysvědčení mu kazí jediná kaňka. V pohárové Evropě se zatím netrefil.

Tak přece - reprezentace

Necid měl takovou fazónu, že se jeho jméno očekávalo v nominaci nároďáku již pro dvojzápas v Polsku a se Slovinskem. Trenér Petr Rada byl ovšem jiného názoru. „Tomášův čas přijde. Teď však potřebujeme zkušenější útočníky. A to Baroš, Svěrkoš či Slepička jsou,“ vysvětlil kouč, proč mladého kanonýra nevzal.

Do San Marina však už Necida vzhledem k jeho formě vzít musel. „Zahrát si v reprezentaci byl můj velký sen už od dětství, je to pro mne velká čest,“ radoval se kanonýr, když ho na obědě se spoluhráči zpráva o nominaci zastihla.

Vizitka Tomáše Necida
Datum a místo narození: 13. srpna 1989, Praha
Výška a váha: 190 cm/83 kg
Post: útočník
Klub: Slavia Praha
Předchozí působiště: Stodůlky (1995-01), Slavia Praha (2001-07), Jablonec (2008)
Největší úspěchy: stříbro na ME do 17 let 2006, bronz na ME do 19 let 2008 (v obou případech nejlepší střelec turnaje); mistr ligy 2007/2008
Reprezentace: 8 zápasů/7 gólů do 16 let, 18/11 do 17 let, 20/14 do 19 let, 1/0 do 21 let
Ligová bilance: 42/16.

Reklama

Související témata: