Hlavní obsah

Výzva před Slovinskem: Kdo spasí reprezentační zálohu?

PRAHA

Je to vážný problém. Fotbalové reprezentaci již přes rok citelně chybí špílmachr Tomáš Rosický. Jeho role by tedy měla připadnout Markovi Matějovskému, jenže ten se na podzim také zranil a po návratu na hřiště nastupuje v Readingu jen sporadicky. V Maroku se ukázalo, že ani on zatím nemůže být spasitelem středové řady. Ale když ne ti dva, tak kdo jiný...?

Článek

Šestkrát vedl Petr Rada fotbalovou reprezentaci jako hlavní kouč. A ani jednou neposlal na hřiště záložní řadu ve stejném složení. Není to však žádný trenérův rozmar. Na podzim postrádal Rosického i Matějovského, chvíli i Poláka.

„Alfou a omegou všeho je, že nám chyběli oba kreativní hráči Rosický a Matějovský. Věřím, že na kvalifikaci už oba budou a s nimi půjde nahoru kvalita celého týmu,“ doufá Rada.

Ve středu si v Maroku poprvé od loňského mistrovství Evropy otestoval Matějovského. A zjistil, že nerozehraný anglický legionář zatím není ve stavu, aby nároďák postavil na nohy. „Kvůli jednomu zápasu Marka nezatratím. Třeba mu poločas za reprezentaci pomůže, že bude víc hrát v Readingu. To bychom moc potřebovali,“ neztrácí trenér naději.

Na Rosického je ještě brzy

Jenže ve Slovinsku se hraje již 28. března a se Slovenskem 1. dubna. Koncem března by se mohl v Arsenalu vrátit na hřiště Rosický, ale je veliký otazník, v jakém stavu po roce bez fotbalu bude. Ze středových záložníků pak už Radovi zbývá jen Jarolím. „David hrál třeba doma se Slovinskem, svou roli v národním týmu má. A nemusíme ho podrobně sledovat, protože jako kapitán Hamburku potvrzuje své kvality neustále,“ říká Rada.

Ze záložníků, které v Maroku nepoužil, se uzdraví Sionko a Šírl, připraven je také Rajnoch, který do nároďáku koncem podzimu naskočil. To všechno však jsou hráči pro jiné úkoly než tvoření hry. Zatím tedy stále přetrvává situace, jak ji na podzim vylíčil Marek Jankulovski.

Když není myšlenka, zbývá jen rychlost

„Je to těžké, protože když Rosa a Matěják chybí, tak stejně kvalitního hráče pro jejich post nemáme. Jsou tady záložníci s jinými přednostmi, ale překvapivá myšlenka v naší hře není. V tom případě si musíme pomoci jinak,“ uvědomuje si zkušený obránce.

Ale jak si pomoci? „Není to vždy jen o myšlence. Jde také o to hrát rychleji. Někdy stačí rychlá rozehrávka nahoru od nás obránců,“ radí Jankulovski.

To je však pomoc jen částečná. Jenom s ní by reprezentace na mistrovství světa nedošla. Klíčová otázka spasitele tak zůstává nadále otevřená a nezodpovězená.

Jak Rada hledá ideální zálohu
Anglie - ČR 2:2
Kováč - Vlček, Polák, Plašil, Šírl
Severní Irsko - ČR 0:0
Kováč - Sionko, Polák, Plašil, Šírl
Polsko - ČR 2:1
Pospěch, Kováč, Plašil, Šírl
ČR - Slovinsko 1:0
Sionko, Rajnoch, Jarolím, Plašil
San Marino - ČR 0:3
Sionko, Polák, Kováč, Šírl
Maroko - ČR 0:0
Kováč - Pospěch, Polák, Matějovský, Plašil

Reklama