Hlavní obsah

Rada bude měnit sestavu, snad to pomůže

PRAHA

Trenér fotbalové reprezentace Petr Rada bude na středeční zápas se Slovenskem (od 20.30 hodin v Praze na Letné) měnit sestavu. Hlavně kvůli dvěma vynuceným absencím. Fanoušci doufají, že horší než ve Slovinsku už to být nemůže a české hvězdy zase začnou jezdit po zadku.

Článek

Nastoupit nemůže kvůli žlutým kartám obránce Ujfaluši, zranění vyřadilo Šírla. „Dojde ke změnám,“ řekl Rada. Je pravděpodobné, že na levý kraj středové řady postaví místo Šírla Plašila, ač byl ve Slovinsku hodně špatný. A post tvůrce hry? „Dá se předpokládat, že to bude Jarolím nebo Matějovský,“ přiblížil Rada, který v podstatě ani jinou volbu nemá.

Do stoperské dvojice zařadí kouč zřejmě k Rozehnalovi prověřeného Kováče, těžko má v hlavě variantu s benjamínkem Suchým. „Také tam může trenér posunout Grygeru a napravo by mohl jít Pospěch,“ přidal další alternativu brankář Petr Čech, který povede tým jako kapitán.

Otázkou je, koho trenér nasadí do útoku. Zdá se, že Baroš má v současné době místo jisté, Svěrkoš v sobotu nepřesvědčil. Že by sázka na Necida? „Máme několik možností, ve Slovinsku si zahráli všichni čtyři. Lepší útočníky nemám,“ uvedl trenér. „Jen mě mrzí, že tam ze zálohy nebyly přihrávky, které by znamenaly nějaké šance. Ale i v práci útočníků byly rezervy,“ dodal.

Na tlak jsou již hráči zvyklí

Kouč dobře ví, že mužstvo bude doma pod velkým tlakem. „Ale pod stejným jsme byli před domácím zápasem se Slovinskem. Taky jsme museli vyhrát a zvládli jsme to,“ nepodléhá Rada panice.

I když se na jeho hlavu snesla po prachmizerném vystoupení ve Slovinsku vlna kritiky a fanoušci skandovali „Rada ven“, nepochybuje, že český tým kvalifikaci zvládne. „Pokud vyhrajeme, tak si myslím, že čtyři body z těchto dvou zápasů by špatné nebyly. I když jsme samozřejmě chtěli i ve Slovinsku vyhrát,“ tvrdí trenér.

Naši skupinu vidí nadále jako velmi vyrovnanou. „Jsme přesně v polovině a platí, co jsem říkal na začátku: že se pět týmů může tahat o postup do posledního zápasu. Každý ztrácí body. A pořád tvrdím, že každý bod, který se přiveze zvenku, je plusový. A nás doma ještě čekají Slovensko, Polsko i Severní Irsko,“ hledí s optimismem k dalšímu průběhu kvalifikace.

Se svými svěřenci v pondělí absolvoval od 17 hodin uzavřený trénink na Strahově, dopoledne se mužstvo věnovalo taktické přípravě. „K dispozici máme zápasy soupeře v kvalifikaci i jejich sobotní přípravný duel v Anglii,“ řekl Rada, z čeho čerpal.

„Myslím, že Slováky ta prohra 0:4 v Anglii nijak nerozhodí. Pořád mají svou kvalitu. Proto proti nim nemůžeme začít hned bezhlavě útočit a nechat jim vzadu průchod,“ přiblížil trenér národního mužstva, který zatím upustil od povolání náhradníka za zraněného Šírla.

Reklama

Související témata: