Hlavní obsah

Rosický vzkázal: Vyhrajte, ať máme postup ve svých rukou

PRAHA

Všechno na jednu kartu. Vítěznou. To je výchozí pozice fotbalové reprezentace před středečním duelem se Slovenskem. V sobotu uhrál Radův tým remízu ve Slovinsku, takže matematika je jasná - pouze tři body z derby uchovají Čechům reálnou šanci na přímý postup na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice. Zraněný kapitán Tomáš Rosický bude mužstvu držet palce z Anglie.

Článek

Nadále chybí, ale snad už naposledy. Tomáš Rosický nadále žije s fotbalovou reprezentací, i když v ní druhý rok absentuje. „Držím vám palce! Věřím, že zápas se Slovenskem zvládnete a budeme v kvalifikační skupině žít tak, abychom měli postup na mistrovství světa jen ve vlastních rukou,“ vzkázal mužstvu z Londýna.

Rosický chtěl přijet podpořit nároďák osobně, ale vzhledem ke složité rekonvalescenci po dlouhém zranění mu to Arsenal nepovolil. „V úterý jsem s Tomášem mluvil. Klub mu nedal k cestě do Prahy svolení. Rosický se vrací do tréninku a nemůže na dva dny přerušit své procedury a regeneraci,“ vysvětluje trenér Petr Rada.

Vzhledem k trestu pro Ujfalušiho tak po čase navlékne kapitánskou pásku brankář Petr Čech. „Kromě dvou přátelských zápasů jsem byl kapitánem v kvalifikaci jen v utkání v Německu. Tam jsme vyhráli 3:0 a zajistili si postup na EURO 2008. Tak doufám, že to ve středu dopadne podobně,“ usmívá se gólman Chelsea.

Rada dodatečně povolal jabloneckého útočníka Davida Lafatu. „Svěrkoš má drobné problémy a až po večerním tréninku nám řekne, jak na tom je. Kdyby nebyl schopen hrát, bude připraven Lafata,“ říká Rada s tím, že proti utkání ve Slovinsku udělá změnu v každé řadě sestavy - v obraně, záloze i útoku.

Také Weiss se cítí pod tlakem

Kouč Slováků Vladimír Weiss věří, že se jeho tým vzpamatuje z debaklu v Anglii. "Kvalifikace a přátelský zápas je něco jiného, to dobře ví i můj kolega a přítel Petr Rada. Zodpovědnost domácího týmu je vždy větší, ale také my jsme svým způsobem pod tlakem. Tři letošní zápasy jsme nezvládli a rozhodně nechci prohrát počtvrté v řadě. Hrajeme o zlaté body," prohlásil kouč před úterním tréninkem na Letné.

Byť šlo o přátelské duely, samé porážky a skóre 4:10 ze tří letošních utkání dělají trenérovi vrásky. "Teď už konečně musíme trefit sestavu, která na hřišti nechá všechny síly a emoce. A bude hrát tak zodpovědně jako proti Polsku, které jsme doma porazili," přeje si Weiss.

Česká republika - Slovensko
Středa od 20:30 v Praze na Letné, rozhodčí Undiano Mallenco (Španělsko), přímý přenos vysílá Nova.
Předpokládané sestavy - ČR: P. Čech - Grygera, Kováč, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Jarolím, Polák, Plašil (Kadlec) - Baroš, Necid.
Slovensko: Senecký - Pekarík, Škrtel, Ďurica, M. Čech - Šesták, Karhan, Hamšík, Zabavník - Vittek, Hološko.

Reklama

Související témata: