Hlavní obsah

Rada: Neodstoupím! Dokud šance existuje, chci o postup bojovat

PRAHA

Bezprostředně po kvalifikační prohře se Slováky sice trenér české fotbalové reprezentace Petr Rada o rezignaci uvažoval, po probdělé noci však pustil myšlenky na abdikaci z hlavy. „V současnosti se myšlenkami na rezignací skutečně nezabývám. Až bude zasedat výkonný výbor a bude vyžadovat mou přítomnost, dostavím se. Samozřejmě s analýzou obou kvalifikačních zápasů,“ reagoval Rada ve čtvrtečním dopoledni porážku se Slovenskem.

Článek

Po středeční sprše od Slováků jste ale přece přiznal, že na rezignaci myslíte...

To proto, že kvalifikační duely ve Slovinsku a doma se Slovenskem dopadly jinak, než jsme si představovali. Teď se chci ovšem znovu podívat na kazety a všechno vyhodnotit.

Co budete vyhodnocovat? Bod získaný ve dvou zápasech zůstane pořád jen bodem. A to je vzhledem k situaci ve skupině strašně málo!

To vím také. Chci se ale dobrat příčiny, proč nám scházela fotbalová kvalita, proč někteří hráči nepodávají v reprezentaci takové výkony, jako v klubech, proč jsem měl v některých momentech dojem, jako by ani nechtěli reprezentovat.

Takže vina je v hráčích? V jejich nechuti reprezentovat? V tom, že přestali být po dresu národního dresu hladoví po úspěších?

I to může být jedna z příčin. Když s nimi mluvím, všichni na sraz přijet chtějí, těší se, jsou připraveni zápas zvládnout, mluví o tom, že na protivníka mají. Jenže na hřiště se to nepřenese.

Není ale náhodou chyba ve vás? Nemyslíte, že prostě z hráčů víc nedostanete? Že jim nedokážete onu ochotu reprezentovat a nechat na hřišti všechno náležitě infikovat?

Já měl a mám ohromnou motivaci, kterou jsem na hráče přenesl. Jenže copak na ně mám řvát od postranní lajny, když už jsou na place? Cožpak by to k něčemu bylo?!

Takže nikoli vy, ale hráči by se měli sami nad sebou zamyslet?

Samozřejmě. My jsme udělali maximum, i když jsme se chyb pochopitelně také dopustili. Ale hráči by si měli v první řadě říct, zda byly jejich výkony stoprocentní a proč do hry nedali herní nadstavbu, kterou v sobě nesporně mají.

Nezdá se vám, že teď mluvíte až příliš alibisticky? Vy jste se sice jistých chyb dopustili, ale hlavní vinu házíte na hráče!

Neházím, jen konstatuji to, co jsme ve Slovinsku a proti Slovákům hráli a viděli. V Mariboru určitě nebyl přístup a nasazení stoprocentní, což jsme si také během tří dnů před zápasy se Slováky vyříkali. A v druhém poločase středečního duelu se Slovenskem rozhodně nemohu hráčům vytknout, že by jim zmiňované premisy scházely.

A co vaše chyby? O těch taktně mlčíte...

Ale vůbec ne. Povolával jsem hráče, kteří v klubech nenastupují, dával jsem jim šanci, ale přesvědčil jsem se, že nejde o správnou cestu. Už proto, že právě tito hráči by ze sebe v reprezentaci měli vydat víc.

Čímž narážíte na Rozehnala...

Na Rozehnala a nejen na něho!

Škoda, že k takovémuto poznání dospíváte až ve chvíli, kdy je kvalifikace ztracena...

Situace je těžká, neboť bod ze Slovinska jsme měli umocnit výhrou nad Slováky, ale já utíkat nebudu. Pokud bude existovat sebemenší šance na postup, budu o ní bojovat.

To myslíte vážně? Se současnou hráčskou garniturou? S výběrem, o němž jste sám naznačil, že jeho přístup není stoprocentní? S fotbalisty, jimž vyčítáte, že pro národní mužstvo neodevzdají, nebo nejsou ochotni odevzdat kvalitu, kterou v sobě mají a že z některých máte dokonce pocit, jako by ani reprezentovat nechtěli?

Povolám hráče, kteří dosud nenosili reprezentační dres. Na přípravu s Maltou určitě.

Není to dost pozdě, když o postupu na světový šampionát začíná český fotbal už vlastně jen teoretizovat?

Musíme je ale do mužstva zapracovávat. Necida, Suchého i další hráče, které nechci jmenovat. Musíme bojovat o postupovou šanci až do konce.

Myslíte, že k tomu budete mít příležitost? Jaký by byl důvod, abyste u reprezentace dál setrvával právě vy?

To je otázka pro někoho jiného. Já ale opakuji, že neodstoupím a utíkat nebudu. Ale jestli rozhodne vedení...

Reklama

Související témata: