Hlavní obsah

Galásek: Kluiverta zbytečně kritizují, je to pořád extratřída

PRAHA

Defenzívní záložník české reprezentace a Ajaxu Amsterdam Tomáš Galásek zná nizozemský fotbal velmi dobře. Navíc sleduje hvězdy ze země tulipánů i v televizi v zahraničních ligových soutěžích. Kdo jiný by proto mohl lépe charakterizovat jednotlivé hráče sestavy, v níž zřejmě soupeř vyběhne na letenský trávník.

Foto: ČTK

Nizozemský Edgar Davids (vlevo) bojuje s Tomášem Galáskem.

Článek

"Před pondělním obědem jsme viděli video ze sobotního zápasu Nizozemců s Rakouskem, který vyhráli 3:1. Druhá půle byla z jejich strany živější, hráli jednodušeji a účinněji. Podle mne bude jejich středeční sestava spíše odpovídat složení z tohoto poločasu. V každém případě je podle mne levá strana nizozemského týmu nebezpečnější než pravá.

Cocu do obrany

Mezi tyčemi se objeví určitě van der Sar. Na čáře je velmi dobrý, umí oběma nohama, protože v Holandsku se učí rozehrávat míče přes gólmana. Jeho předností rozhodně nejsou centrované míče. Také už to není van der Sar, jakého jsme znali před dvěma lety.

Reiziger je dobrý obránce, který se umí zakousnout do soupeře, ale útočná stránka je jeho slabina, v tomto směru moc platný není. Stam je jednou z klíčových osobností nizozemské obrany. Vzadu si odehraje vždycky svoje a nemá problémy s žádným útočníkem světového kalibru. Podporovat útok se naučil v Manchesteru. Nebojí se vyvézt míč.

Frank de Boer je už odepisovaný kvůli věku. Nesouhlasím s tím. Hráč s jeho zkušenostmi se umí správně postavit a navíc dokáže dlouhým pasem najít útočníka a zejména s Kluivertem je z Barcelony velmi dobře sehraný. Musíme ho dostat pod tlak, aby neměl čas na ty svoje dlouhé míče, a jeho rozehrávku je třeba včas překazit. V osobním bránění je Stam o třídu lepší, de Boerovi sedí spíš role volňáska.

Na místě levého obránce by místo Zendena mohl nastoupit Cocu. Zkušený univerzál, který může hrát v obraně i záloze a dokáže vždy účinně podpořit ofenzívu. Je to další ze základních kamenů mužstva. Pro nás by bylo lepší, kdyby na levém okraji obrany hrál Zenden. On to není vůbec žádný obránce, ale kvalitní útočník, když má někoho bránit, je poloviční.

Asi bez Davidse

Když nebyl povolán zkušený Seedorf, který je výborný dopředu, ale horší dozadu, bude na pravém okraji středové řady hrát Van der Meyde. Po přestupu do Interu Milán to není ono, hledá se. Připadal mi nevýrazný, ale znám ho z Ajaxu jako velice pracovitého záložníka, který se umí vrátit do obrany. V útoku není sám tak nebezpečný, určitě si neříká o míče za obránce, kterým by utíkal. Dovede přesnými centry najít spoluhráče před brankou. V tom je jeho síla.

Van Bommel je duší Eindhovenu. Umí vyburcovat mužstvo. Nesmírně pracovitý borec v obranné fázi, hraje tvrdě do těla, je nepříjemný, umí kousat, ale dokáže si najít prostor i pro zaútočení. Přestože není žádný velký technik, pro mužstvo je velice cenný.

Na místo Cocua se podle mne posune můj spoluhráč z Ajaxu Van der Vaart, jeden z největších talentů nizozemského fotbalu. Velice konstruktivní, útočně naladěný hráč, nebezpečný v šestnáctce soupeře. Hraje nepříjemně tělem, i když není nijak mohutný, ale je chytrý a umí se uvolnit. Dokáže využít svoji rychlost a přesně zakončuje. V poslední době ale hraje hodně na sebe. Mužstvu by byl prospěšnější, kdyby šel víc do kombinace.

Na levém okraji zálohy podle mých informací nebude hrát Davids, protože ho tahá sval. To by bylo jen dobře, protože on vybojuje neskutečné množství míčů. Na jeho místě bude zřejmě Overmars. Ve druhé půli proti Rakousku oživil hru domácích. Je velice rychlý, dokáže utéct obraně, projde klidně od vlastní šestnáctky celým hřištěm s míčem u nohy a dovede perfektně přihrát i vystřelit, pomáhá také obraně. Pravou nohu má lepší než levou.

Smrtící útok

Van Nistelrooij proti Rakousku kvůli kartám odpočíval, na jaře nám dal v Rotterdamu gól. Vynikající střelec s čichem na góly, na hlídání velmi nepříjemný. Víc se mu daří v Manchesteru než v reprezentaci, kde se s Kluivertem zatím spíš hledají. Kéž by to platilo i ve středu.

Kluivert je podle mne až zbytečně kritizovaný. V národním dresu podává stabilní výkony, s devětatřiceti brankami je jejím historicky nejlepším střelcem. Pořád je to extratřída. Umí to v prostoru za útočníky i na hrotu, kde je ještě nebezpečnější. Dovede si míč narazit, sklepnout prsama, jde do kombinace. Těm dvěma stačí jediný okamžik, aby rozhodli utkání. Útok to je vynikající, až smrtící.

Jen když budu fit

Co se mne týče, zatím nemohu říct, jestli budu hrát. Cítím se určitě lépe. Fyzioterapeut Karel Mališ se mnou dělá zázraky. Pomohlo mi také sobotní volno bez tréninku. Ukáže se, co se mnou udělá práce s míčem, bez něj běhat mohu.

Proti Nizozemsku bych nechtěl chybět, ale na druhou stranu, v takovém utkání je platný jen hráč, který je stoprocentně fit. Bude to pro mne těžké rozhodování. Nechci, abych po dvaceti minutách rozboural herní systém tím, že budu muset vystřídat. Pokud se budu cítit jen na osmdesát procent, na hřiště ani na lavičku nepůjdu, nemělo by to smysl, protože je riskantnější naskočit nerozehřátý. Uvidím."

Reklama

Související témata: