Hlavní obsah

Dovalil by vést reprezentaci proti Maltě nechtěl

PRAHA

Kouč fotbalové reprezentace do dvaceti a jednadvaceti let Jakub Dovalil podle svých slov není nakloněn myšlence, že by provizorně mohl převzít národní tým v červnovém přípravném utkání proti Maltě po odvolaném Petru Radovi. Právě o Dovalilovi se spekuluje, že by jako šéf mládežnických výběrů mohl v jednom duelu na lavičce během trenérského bezvládí zaskočit. Dovalil se ale chce soustředit na práci u jednadvacítky. S ní čtyři dny po duelu reprezentace s Maltou totiž vstoupí do evropské kvalifikace při utkání v San Marinu.

Článek

"Pro mě to moc reálné není. Utkání s Maltou by připadalo v úvahu jen v případě, že by proti ní k oficiálnímu přípravnému utkání nastoupila celá jednadvacítka. Ale to by se zase určitě nelíbilo Maltě, která zápas bere vyloženě jako zápas 'áček'," řekl Dovalil v rámci úterní tiskové konference, na níž vystoupil jako garant Školského poháru.

Výkonný výbor ČMFS bude o novém trenérovi jednat v úterý na svém zasedání a právě Dovalilovo jméno se v souvislosti s utkáním proti Maltě často skloňovalo. Reprezentace shání kouče vlastně na jeden zápas, protože červnové volby a nový výkonný výbor mohou zase všechno změnit.

Dovalil se bude věnovat jednadvacítce

Dovalil v době, kdy se bude reprezentační A tým chystat na zápas s Maltou, bude už mít na povel hráče jednadvacítky na soustředění v Nymburku, kde se "lvíčata" budou chystat na vstup do kvalifikace.

"Nechci podcenit vůbec nic, i když jedeme na hřiště outsidera San Marina. Ale vím, jak zrádné mohou být zápasy, kdy už hráči mají po sezóně," uvedl Dovalil. "A nebylo by dobré, abych na nějaké čtyři dny odjel k reprezentačnímu áčku a pak se zase vracel k jednadvacítce," vysvětlil pětatřicetiletý Dovalil, který s týmem do sedmnácti let získal stříbro a s devatenáctkou bronz na evropských šampionátech. Jako asistent byl navíc u zisku stříbrných medailí na předloňském mistrovství světa dvacítek v Kanadě.

Z jeho slov vyplývá i to, že na přesunutí k seniorské reprezentaci se zatím ani "příliš necítí". "Ani jsem o tom neuvažoval. Výhledově možná, tak za deset let. Považuju se za strašně mladého trenéra, ani jsem nehrál fotbal na top úrovni. Je to těžké," líčil Dovalil s úsměvem. "Jsem teď šťastný, že mám jednadvacítku a dvacítku. Navíc práce je teď nad hlavu, s jednadvacítkou máme před kvalifikací, s dvacítkou nás na podzim čeká mistrovství světa," vypočítal Dovalil.

Reklama

Související témata: