Hlavní obsah

Slávistický kapitán Brabec se dočkal návratu do nároďáku po devíti letech

JABLONEC

Devět let a čtyři měsíce. Přesně takovou dobu čekal kapitán fotbalistů Slavie Erich Brabec na druhou pozvánku do reprezentace. Debutoval v ní ještě jako hráč Drnovic na turnaji v Hongkongu v únoru 2000. Teď ho nový kouč Straka povolal do zbraně znovu.

Foto: Petr Horník, Právo

Erich Brabec na srazu fotbalové reprezentace

Článek

„Někde v novinách jsem si přečetl, že jsem exot národního týmu. Nevím, jak si to mám vyložit, ale ta proluka byla fakt obrovská. V tom jsem asi rekordman,“ říká s úsměvem dvaatřicetiletý fotbalista, který je nejstarším hráčem ve Strakově výběru.

„Před těmi devíti lety bylo poměrně překvapivé, že si mě trenér Chovanec do Hongkongu vybral, i když tam většinou jeli hráči z naší ligy,“ vzpomíná Brabec, který si na dalekém východě  zahrál šest minut proti Mexiku. „Doufám, že teď proti Maltě nastoupím a tu jednu čárku rozmnožím na dvě. A třeba nezůstane jen u těch dvou,“ tvrdí zkušený stoper.

Není zcela vyloučeno, že mu trenér Straka svěří i kapitánskou pásku. Kouč jméno neprozradil, ale řekl, že to bude přirozený vůdce. A tím Brabec ve Slavii je. „Zatím jsme to vůbec neřešili, je to věc trenéra. Pokud by mi pásku nakonec svěřil, byla by to obrovská čest. To jsou takové chvíle, které se vám nikdy nevymažou z paměti. To samé jsem zažíval, když jsem ve Slavii zvedal nad hlavu jako kapitán trofej pro mistra, nebo když jsem vedl mužstvo na první zápas v novém Edenu,“ přiznává.

Na reprezentaci tajně pomýšlel již dříve. „Když jsme ve Slavii hráli Ligu mistrů a moje výkonnost byla na určité úrovni, říkal jsem si, že nějaká šance možná je. Ale jak jsem znal pana Brücknera, věděl jsem, že sází na prověřené hráče a do obrany skoro nesahá. Tak jsem trošku rezignoval a soustředil se hlavně na Slavii,“ říká Brabec.

Když mužstvo převzal Petr Rada, také si nedělal moc velké iluze. „Byl asistentem pana Brücknera a přebral hráče, kteří tam byli. Moc do toho nezasahoval, což bylo jeho právo,“ míní lídr Slavie.

Kvůli pozvánce do národního týmu musel zredukovat dovolenou. „Ale vůbec mi to nevadí. Já se na tu Maltu hrozně těším, je to čest. Volno budu mít sedm dní, protože už 13. června musíme začít s individuálním tréninkem a 18. máme fyzické testy.  Takže v pátek zakončím sezónu a v sobotu někam s manželkou na týden odletíme,“ plánuje Brabec.

Reklama

Související témata: