Hlavní obsah

Jeden musel na biřmování, druhý na svatební cestu, i to je reprezentace Malty

JABLONEC

Těžké to má český kouč ve službách fotbalové Malty Dušan Fitzel. Někdy až moc těžké, ale nemluví o tom. A když už, pak jen s úsměvem, jako před páteční jabloneckou přípravou s českým týmem.

Foto: Archiv, Právo

Už čtvrtým rokem slouží Dušan Fitzel fotbalové Maltě.

Článek

"Třeba teď před cestou k přáteláku do Čech a kvalifikaci do Švédska si naplánoval nejzkušenější hráč Mifsud svatbu. A aby s námi nemusel, nechal si dát žluté karty a toulání po Evropě se tak chytře vyhnul. Namísto toho vyrazil na svatební cestu,“ pobaveně líčil někdejší hráč pražské Dukly sloužící ostrovanům už čtvrtým rokem, s čím se také musí při skládání reprezentace potýkat.

Do Čech se mu nechtělo, do Švédska by letěl

Podobných příkladů ale ze sebe sypal před čtvrtečním tréninkem na jabloneckém trávníku Dušan Fitzel moře. „Mám v kádru třeba jednoho, který zase musel na svaté přijímání dcery. A že prý s námi do Čech za nic na světě nemůže, ale do Švédska že by přiletěl. Takže jsem ho nechal na Maltě, aby mohl na biřmování,“ nechal nahlédnout do zákulisí maltského fotbalu.

Z panujících problémů však hlavu bolavou neměl a ani nemá. „Pro mě žádná hvězda v mančaftu neexistuje, takovou politiku jsem prostě na Maltě zavedl a praktikuji. Když nemůže jeden, letí prostě druhý. A na mladých je, aby o své místo v mužstvu bojovali,“ popisuje svou trenérskou filosofii Dušan Fitzel.

Fitzel ví, že každý na ně chce vletěl

Samozřejmě že v ní má zahrnuty představy každého z protivníkových trenérů, jak na jeho podceňovaný a za outsidera všech outsiderů považovaný mančaft vletí a nasází mu co nejvíc gólů. Ostatně, i provizorní kouč české reprezentace František Straka krátce před Fitzelem v tomto duchu mluvil.

„Ale to mě neděsí, protože od každého slyším pomalu totéž. Všichni soupeři by nám dali nejraději gól ve druhé, páté a pak sedmé minutě, aby se poté mohli fotbalem už jen bavit. Na nás je, abychom jim to překazili,“ hlásil trenér Malťanů Fitzel, hned však dodával, že v prvním zápase na starém kontinentě to ovšem bývá pro jeho svěřence moc a moc těžké.

Lepší, než kdyby hrály hvězdy

„Vždy hrajeme dvojutkání a to hlavně proto, že v prvním střetnutí se oťukáváme, přivykáme si na vyšší rychlost a tempo, jímž se v Evropě fotbal hraje,“ taktně naznačil, k čemu mu konfrontace s českým výběrem poslouží.

„I proto jsem raději, že proti nám vyrukují mladí kluci, kteří se budou chtít ukázat. Kdyby totiž přijeli Baroš, Jankulovski, Ujfaluši a spol., kdo ví, jak by po těžké sezóně k přáteláku přistoupili,“ kvitoval Fitzel i výběr, který se pro jeho svěřencům v pátek v Jablonci postaví.

Reklama

Související témata: