Hlavní obsah

Bílek si před cestou do Arábie užil komplikací vrchovatě. Doma musel nechat i Plašila

PRAHA

Ani poslední noc před odletem do Arábie neměl nový trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek klidnou. Na poslední chvíli totiž ochořel Jaroslav Plašil, s nímž kouč počítal do role kapitána, takže zůstal v Praze a do Arábie neodletěl. Na šestihodinovou pouť do Spojených arabských emirátů se proto česká reprezentace vydala jen s devatenácti muži.

Článek

Zdravotní stav Plašila se zhoršil už ve čtvrtek, realizační tým přesto věřil, že se na turnaj do Emirátů s mužstvem vydá. „Dostal virózu, takže ve čtvrtek s námi netrénoval. Jeho zdravotní stav se ale nezlepšil, takže jsme se nakonec rozhodli nechat ho doma,“ pravil Michal Bílek při ranním odletu z ruzyňského letiště. Přitom s Plašilem počítal do role kapitána nově se tvořícího mužstva. „Rozhodneme se až na místě, kdo kapitánskou pásku navleče,“ dodával trenér, komplikace si však nepřipouštěl. „Letíme s devatenácti hráči, což je dostatečný počet.“

Trenér: Jde o výsledky i poznání

Po dvou dnech prožitých v Praze a vyplněných prvními třemi společnými tréninky ve strahovském azylu se vydal po ránu z ruzyňského letiště nově se tvořící národní tým na pouť do daleké Arábie, kde na něj čeká v Al Ain první vážný test. Na turnaji, kde kromě českého mužstva startuje domácí reprezentace Spojených arabských emirátů, a dále pak Írák a Ázerbájdžán, sice nejde o žádné lákavé finanční prémie, i tak ho bere nový kouč národního týmu Michal Bílek se vší vážností.

„Samozřejmě že chceme dosáhnout co nejlepšího výsledku, který je  velice důležitý pro sebevědomí a sebedůvěru hráčů, stejně pro optimismus do další práce, který potřebujeme všichni,“ nechal se před odletem slyšet nový kouč.

Daleko důležitější ovšem pro něho bude, v jakém světle se jeho nově poskládaný výběr v Al Ain představí, s jakou vervou do zápasů půjde a kolik touhy chopit se nabídnuté reprezentační šance prokáže. „Na hráčích bude, aby potvrdili, že mají úroveň na národní mužstvo a že si dovedou poradit s odlišným stylem hry, s nímž na nás soupeři vyrukují, na nás pak bude, abychom dovedli reprezentaci k výhrám,“  pravil v Ruzyni  Míchal Bílek, pro něhož je cesta do Emirátů první zastávkou na cestě ke kvalifikaci o postup na EURO 2012.

Hráči na Bílkův apel slyší

Hráči na jeho apel slyší, o tom není pochyb. „Uvědomujeme si, že do reprezentace přichází nová generace a šanci má každý. Nejen já, ale i ostatní kluci. Jde o velkou výzvu pro každého. Pokud se dostanu na trávník, nechám na hřišti maximum, abych ukázal, že se mnou trenér může počítat i v budoucnosti,“ nechal se kupříkladu slyšet legionář z rumunské ligy Lukáš Magera, na něhož se v nominaci dostalo až jako na náhradníka.

„Kvalifikace sice začne až za deset měsíců, ale my těch zastávek zase tolik mít nebudeme. V prosinci snad poletí reprezentační výběr do Argentiny, hned začátkem března se utkáme se Skotskem a pak už nás čekají jen dva srazy. Proto bude poznání, jež si z Emirátů přivezeme, moc důležité,“  vysvětloval Bílek, co si od turnaje slibuje.

Prolog proti Emirátům

Česká reprezentace do něho vstoupí v neděli od 19.30 zápasem proti pořádajícím Spojeným arabským emirátům, které mimochodem v posledním testu porazily Manchester City 1:0. Už odpoledne je od 16.45 na programu střetnutí Ázerbájdžán - Irák. Vítězové se utkají ve středu 18. listopadu ve finále, poražení hrají od 16.45 duel o třetí místo.

Reklama

Související témata: