Hlavní obsah

My na Španěly měli, dnes je ale konstelace jiná, vzpomíná na kvalifikační klání Radek Bejbl

PRAHA

Patří k pamětníkům posledních velkých zápasů české fotbalové reprezentace se Španěly. Po slavném tažení evropským šampionátem v Anglii v šestadevadesátém totiž dostal Uhrinův tým do kvalifikační skupiny o postup na mistrovství světa 98 právě mužstvo z Iberijského poloostrova a čekalo se, že si s ním poradí. „Mohli jsme postoupit, jenže v odvetě nás srazila vymyšlená penalta,“ vzpomíná Radek Bejbl na duel ve Valladolidu.

Článek

Po slavném anglickém šampionátu se většina reprezentantů rozprchla po Evropě, takže národní mužstvo platilo krutou daň. „Hráči se museli samozřejmě v novém prostředí adaptovat, mnozí pravidelně nehráli, což se samozřejmě na jejich formě a výkonech reprezentace odráželo. Přesto jsme se přes Španělsko tehdy dostat mohli, jenže neskutečně přísný pokutový kop nařízený ve druhém vzájemném zápase ve Španělsku nás zastavil,“ vzpomíná na poslední vzájemné kvalifikační klání se Španělskem tehdejšího trenér národního mužstva Dušan Uhrin.

Španělé měli už tehdy vynikající mužstvo, které ovšem po léta nemohlo na žádný pronikavý úspěch dosáhnout. V bráně Zubizaretta, v sestavě Aberaldo. Hierro, Guardiola, Kiko, Raúl, Alfonso.

„Přesto jsme s nimi hráli čtyři měsíce po evropském šampionátu na pražské Letné naprosto vyrovnanou partii a do žádné šance je nepustili. Oni nás ale také ne, takže střetnutí skončilo bezgólovou remízou,“ vzpomíná na říjnový zápas v sedmadevadesátém Radek Bejbl.

Druhé střetnutí, jež se hrálo o rok později ve Valladolidu před třicet tisíci diváky, mělo podobný průběh. „Zase žádné šance, znovu vyrovnaný průběh. Jenže skotský sudí nařídil před přestávkou vymyšlenou penaltu po běžném střetu Srníčka s Alfonsem, kterou Hierro proměnil. Prohráli jsme 0:1 a na mistrovství světa postupovalo Španělsko,“  vybavuje si Bejbl.

Dnes je ovšem konstelace na evropské fotbalové scéně zcela jiná. Po losu kvalifikace EURO 2012 je Španělsko jasným favoritem „naší“ kvalifikační skupiny.

„Samo sebou, je to špičkové mužstvo, což dokázalo na posledním mistrovství Evropy a o čemž určitě přesvědčí i na mistrovství světa v Jižní Africe. Ostatně, jeho postavení na žebříčku FIFA to jen stvrzuje. My bychom ale měli mít na druhé místo ve skupině, protože proti Skotům se nám v poslední době dařilo,“ věří Radek Bejbl, že Bílkova reprezentace by se do baráže o EURO dostat měla.

Reklama