Hlavní obsah

Zdecimovaná fotbalová reprezentace odletěla na americké turné přece jen přes Island

PRAHA

Všechny Bílkovy představy se rozsypaly napadrť, neboť na americké turné odletěl bez deseti hráčů, které si do svého reprezentačního výběru vysnil. A nejde o fotbalisty ledajaké, protože postupně se omlouvali a z národního týmu vypadávali Baroš, Rosický, Hubník, Pospěch, Svěrkoš, Kadlec a spol. Nakonec kouč napočítal pomalu kompletní jedenáctku! „Realita, s níž stejně nic nenadělám,“ krčil bezmocně rameny trenér, když si to ve středečním dopoledni rázoval k přes letištní plochu ke speciálu chystajícímu se za oceán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek (vlevo) se svými svěřenci při posledním tréninku před cestou za oceán.

Článek

Nejistota naplnila nejen dva dny pražského soustředění, během nichž z už beztak zdecimovaného kádru vypadli zraněný Suchý a rumunský legionář Magera, kterého jeho Temešvár nakonec pro reprezentaci neuvolnil, ale i samotný odlet. A nešlo jen o důkladnou kontrolu a několik hodin trvající odbavení, jež musela fotbalová výprava na starém ruzyňském letišti podstoupit.

Kdo všechno vypadl z fotbalové reprezentace?
Zranění hráči: Baroš, Rosický, Hubník, Pospěch, Drobný, Suchý, Svěrkoš, Bednář.
Hráči neuvolnění kluby: Kadlec, Magera.

Šmicrova úleva: Nakonec přes Island!

„Do poslední chvíle jsme čekali na informace o panujícím počasí a volných leteckých koridorech, protože popel z islandské sopky stále hrozí. I proto jsme nachystali čtyři trasy s mezipřistáními na Islandu, v Grónsku, Irsku a na Azorském souostroví. Naštěstí vyšla „islandská varianta“. Nejpoužívanější a nejrychlejší. Pro hráče by bylo totiž hodně únavné prožít v letadle  ještě o pár hodin víc,“ ulevilo se reprezentačnímu manažerovi Vladimíru Šmicrovi, že alespoň začátek amerického turné se obešel bez komplikací.

„Lepší, že nás záplava omluvenek postihla teď, než kdybychom se do podobné situace dostali na podzim v kvalifikačních duelech o postup na EURO. Pravdou ale je, že jsem měl o zaoceánském turné jiné představy. Věřil jsem, že budu mít konečně pohromadě kompletní tým, pro který budou duely s Tureckem a domácími Američany důkladnou a hlavně hodně náročnou prověrkou,“ nechal se slyšet trenér Michal Bílek, jemuž nezbývalo, než na vzniklé mizérii hledat alespoň nějaká pozitiva.

„Příležitost tak dostanou reprezentační debutanti a také hráči, kteří si pod mým vedením v národním mužstvu ještě nezahráli. Sám jsem zvědav, jak se nabídnuté šance chopí.“

Nebyli lidi, takže manažer trénoval

„Já bych nastoupil z fleku. Zahrát si v New Yorku, to musí být ohromný zážitek. Ostatně, i proto jsme se pro americké turné rozhodli, i když jsme měli nabídky na sehrání přátelských zápasů v Austrálii nebo s Itálií,“ zasnil se Vladimír Šmicer a hned se chlubil, že den před odletem s reprezentací naplno trénoval.

„Nebylo dost lidí, protože finalisté Ondrášovka cupu Lafata, Limberský a Daněk s námi ještě nebyli a několik dalších hráčů dostalo po příletu do Prahy volno, aby si raději odpočali,“ odmítal, že by si vzorným přístupem k tréninku chtěl říci o místo v Bílkově týmu.

Bílek: Čekají nás dva odlišné styly

Během zaoceánského turné se česká reprezentace utká nejprve v sobotu v New Jersey od 18.30 středoevropského času s Tureckem, ve středu 26. května pak ve dvě hodiny v noci vyrukuje ve dvě stě kilometrů vzdáleném Hartfordu proti domácímu mužstvu USA, jemuž poslouží jako sparring partner v závěru přípravy na mistrovství světa. Obě střetnutí budete moci sledovat v přímém videopřenosu na www. s port.cz.

„Turné bude poučné i v tom, že narazíme na dva zcela odlišné herní styly. Zatímco Turci vyznávají technický a ofenzivní fotbal, což bude určitě platit i éře jejich nového reprezentačního trenéra Hiddinka, Američané sází na urputnost a zarputilost,“ třídil si už na palubě letadla poznatky o soupeřích Michal Bílek.

Na jeho svěřence čekají během týdenního amerického turné nejen dva zmiňované zápasy, ale po sobotním střetnutí s Turky se zúčastní i setkání s krajany a na neděli mají naplánovanou prohlídku New Yorku.

Reklama

Související témata: