Hlavní obsah

Fotbalisté chtějí odjet i z Rakouska bez porážky

PRAHA

Sobotní utkání českých fotbalistů ve Vídni (v 17 h, přímo vysílá TV Nova) udělá tečku za 3. kvalifikační skupinou o postup na EURO 2004. Z tohoto pohledu už ale nic neřeší. Vítězi skupiny jsou čeští fotbalisté a do baráže jde Nizozemsko, ať dopadne s Moldávií jakkoli.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Roman Týce (vlevo) a Tomáš Ujfaluši při tréninku před kvalifikačním utkání s Rakouskem.

Článek

Sehrát utkání v Rakousku ale naši fotbalisté musí a na místě je asi otázka, jak se na takové utkání motivují. Hráči přiznávají, že to není úplně jednoduché, protože někde v hlavě mají zasuto, že už je rozhodnuto a teď jde jen o prestiž a dobré jméno jejich i českého fotbalu. Velkou výzvou je ale touha udržet dosavadní neporazitelnost.

Motivaci si našli

Připouští to i kapitán národního týmu Pavel Nedvěd, ale ihned zdůrazní: "Záleží na každém hráči, jak takový zápas pojme. My si tu motivaci umíme vždycky najít, i když si budeme moci bez stresu zahrát fotbal. Má přijet dvanáct tisíc fanoušků z Čech, určitě je nechceme zklamat. Tou motivací bude třeba skutečnost, že jsme pod trenérem Brücknerem ještě neprohráli a náš skalp má stále větší cenu. Rakušané ho po debaklu v Praze budou chtít určitě získat. My ale jedeme do Vídně vyhrát a nezáleží na tom, že chybějí někteří hráči, kteří odehráli většinu kvalifikace."

Gólman Petr Čech naváže: "Rakušané berou utkání nesmírně vážně, vycítili také, že nejsme kompletní. Tohle ale nevidím jako naši nevýhodu. Naopak nás to stmeluje. Určitě si nechceme pokazit úspěšnou bilanci zrovna v Rakousku. Porazit český nároďák je dneska už prestižní záležitosti. Na nás se chce každý vytáhnout, toho jsme si vědomi. Vůbec se nebojím, že by někomu z nás scházela motivace. Ono první dny to třeba vypadá, že vlastně o nic nejde, ale s blížícím se termínem utkání to správné napětí roste. Pořád je to mezistátní utkání v rámci kvalifikace."

O nominaci na ME

Trenér Karel Brückner se motivaci svých svěřenců neobává ani v nejmenším. "Příležitost dostanou hráči, kteří se v průběhu kvalifikace dostali na trávník méně často, nebo vůbec. Pro ně takový zápas musí být supermotivací, aby přesvědčili, že jsou stejně dobří. Nepochybuji, že se budou chtít ukázat," vysvětlí. I on je přesvědčen o tom, že hráči si uvědomují, že by bylo škoda si pokazit pověst a ztratit neporazitelnost. Prestiž týmu roste každým úspěchem. Dnes už nikdo nepochybuje, že český národní tým patří do absolutní evropské špičky.

I když se to zdá ještě neuvěřitelně daleko, někteří hráči ze širšího kádru už hrají o nominaci na ME. Tam totiž pojede třiadvacet hráčů. "Už to není o hledání nějaké čtvrté nebo páté alternativy. Máte tu tři místa pro brankáře a pak vlastně na každý post dva hráče. Ale také tu jsou univerzální typy, které mohou hrát na více místech. Ano, připouštím, že už nyní mohou někteří hráči bojovat o místo v nominaci, i když EURO je relativně hodně daleko," souhlasí kouč.

Není typem, který by příliš točil se sestavou, v klubech býval zvyklý odehrát sezónu třeba se třinácti hráči. Na druhou stranu ví, že potřebuje mít kvalitní borce na všechny posty. "Výpadek hráče či hráčů nesmí být znát. Musíme umět vzniklé situaci přizpůsobit systém. V tomto směru bude zápas v Rakousku také zajímavou a cennou zkušeností," dodá.

Reklama