Hlavní obsah

Bílek: Ani po výhře nepropadám pocitu, že dál už půjde všechno samo

Obrovsky se mu ulevilo. Aby ne, když po čtyřech předchozích nezdarech česká fotbalová reprezentace pod jeho vedením poprvé vyhrála. A dokonce nad Američany, účastníky mistrovství světa. Nic přitom na cenném vítězství nemění, že ve domácí výběr nastoupil v Hartfordu s druhou reprezentační garniturou. „Důležitá výhra.. Ale tak jako jsem hráče nezatratil po porážkách, nepropadám ani teď pocitu, že všechno už půjde samo,“ zůstal na pevné zemi trenér Michal Bílek.

Foto: Jan Tauber, Sport.cz

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek na tiskové konferenci

Článek

Vítězství nad Američany se sice nerodilo lehce, ale nakonec jste na něj dosáhli a navíc podali výkon, který se nedal s hrou proti Turkům vůbec srovnat.

Náš výkon měl jednoznačně vyšší úroveň, než v prvním střetnutí zámořského turné proti Turkům. Na hráčích bylo patrné velké úsilí, stejně jako nasazení. Nebyl to jednoduchý zápas, protože po standardní situaci jsme brzy inkasovali, takže mně dobře nebylo, ale kluci se zvedli a ve druhé půli se projevila morálka týmu.

Určitě musel i vám samotnému spadnout obrovský balvan ze srdce, že jste na pátý pokus konečně vyhráli...

Samozřejmě že nebylo nic příjemného prohrát čtyři zápasy v řadě, proto jsem rád, že jsme utkání zvládli, podali kolektivní výkon, který neměl slabinu a prokázali sílu.Ale jako jsem hráče nezatracoval po porážkách, nepropadám ani teď pocitu, že všechno půjde samo.

Videozáznam celého utkání fotbalové reprezentace:
USA - Česká republika

Nebyl dán změněný přístup k utkání s Američany i tím, že si hráči konečně uvědomili, že škaredá bilance už zavání průšvihem?

Určitě. Netvrdím, že střetnutí s Tureckem podcenili, bylo však na nich vidět, že se na zápas s Američany připravili, jak se má.

Jen tak sami od sebe?

Sedli jsme si, rozebrali střetnutí s Tureckem a řekli jsme si, že pro vítězství je potřeba udělat víc.Proti Američanům to hráči předvedli. Teď bude důležité, aby si tento přístup zapamatovali a neustále ho opakovali. Nesmíme polevit v ničem, naopak musíme jít výkonem ještě nahoru.

Padala na setkání s hráči hodně tvrdá slova?

Určité věci jsme si řekli a ukázalo se, že to bylo ku prospěchu.

Byla vaše promluva hodně tvrdá?

Ne, jen jsme zdůraznili, že takovýmito výkony a s absentující touhou po vítězství bychom se na mistrovství Evropy nedostali.

Přispěl k tomu i váš šéf Ivan Hašek, jenž byl po prvním zápase v New Jersey hodně kritický a ještě víc nazlobený?

To nevím. I on k hráčům proslov měl a oni si uvědomili, že výkon s Tureckem byl málo.

Určitě překvapila střelecká produktivita. Po čtyřech zápasech trápení a jediným gólem najednou čtyřbranková kanonáda...

V Arábii to bylo skutečně hodně špatné, neboť nejenže jsme nedali gól, ale nepřipravili si ani šanci. Ve Skotsku jsme selhali v koncovce, takže zaplaťpánbůh, že proti Američanům nám to začalo do brány padat.

Jak moc důležité pro výkon a výhru bylo, že se do sestavy vrátil zraněný Sivok?

Patří mezi stavební kameny reprezentace a i když stoprocentně v pořádku nebyl, jeho přítomnost na hřišti byla cítit. S Rajnochem vytvořili velmi dobrou dvojici.

Jaké největší poučení si ze zaoceánského turné odvážíte?

Že se na každé utkání musíme připravit stejně, jako na duel se Spojenými státy. Že nesmíme nic podcenit, že musíme mít stejně příkladný přístup, jako v Hartfordu proti USA. Na tom se musí stavět.

A co poznání před vstupem do podzimní kvalifikaci o Evropu?

Ověřil jsem si, kdo z hráčů je na kvalifikaci připravený a kdo ne. Hlavně po Hartfordu vím, se kterými mohu počítat.

Reklama