Hlavní obsah

Pudil s Genkem válcuje v Belgii všechny a bude tátou

OLOMOUC

Kralování Brugg, Anderlechtu či Standardu Lutych? Zapomeňte. Belgie se učí vyslovovat jméno klubu KRC Genk. Tým s českým obránce Danielem Pudilem vletěl do ligy jako uragán a po pěti kolech je jejím neohroženým vládcem. Plný počet bodů, skóre 19:3 a i s minulou sezónou úctyhodná série 16 zápasů bez porážky. „Kouká se na tu tabulku hezky, ale je teprve začátek sezóny,“ říká Pudil, který zlepšení přičítá trenéru Vercauterenovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalový záložník Daniel Pudil na srazu reprezentace

Článek

Bývalý slavný belgický reprezentant převzal tým v průběhu minulé sezóny a mužstvo šlo hodně nahoru. „Strašně nás zvedl. Z baráže jsme se prokousali do pohárové Evropy, navíc kádr zůstal pohromadě. Nikdo sice nepřišel, ale taky nikdo neodešel,“ přiznává český reprezentant.

Jeho tým měl v úvodu sezóny poměrně příznivý los. „Většinou to byly týmy ze spodní části tabulky včetně obou nováčků Lierse a Eupenu,“ prozrazuje. „Teď po nároďáku nás čeká těžký zápas v Bruggách a ten ukáže, jak na tom opravdu jsme.“

Genk většinou zůstával ve stínu největších belgických velikánů, na kontě má jen dva mistrovské tituly. „Ale fotbal je ve městě naprostý fenomén. Na každý zápas chodí 25 000 lidí, to bylo i v případě, když se nám tolik nedařilo. Před takovou kulisou se hraje úplně jinak,“ lebedí si.

V Genku panuje rodinná atmosféra

Fanoušci poznávají jediného Čecha v sestavě na každém kroku. „Tím, že v Genku žije asi 60 000 lidí, tam panuje taková rodinná atmosféra. Poznají mě, ale neotravují. Jsou strašně slušní. Když jsme třeba nedávno s přítelkyní byli v naší oblíbené italské restauraci, fanoušci šli za servírkou, jestli by mě nepožádala o autogram. Jsou hodně ohleduplní...“

Daniel Pudil bojuje o míč s Rafalskisem z Lotyšska.foto: Právo/Petr Horník

Fotbalisté Genku se také začínají objevovat i na titulních stránkách belgických deníků. „V minulosti to tak moc často nebývalo. Psalo se hlavně o Anderlechtu, Bruggách, ale teď to plníme my. Na druhou stranu by bylo špatné, aby to tak nebylo, když neztratíte ani bod a nastřílíte devatenáct gólů v pěti zápasech,“ tvrdí Pudil.

Jeho tým se těšil na Evropskou ligu, jenže v posledním předkole mu šanci na postup překazilo favorizované FC Porto. „Rozhodl už první domácí zápas, který jsme prohráli 0:3. Moc se nepovedl panu rozhodčímu, který nás strašně poškodil. Nejdřív odpískal penaltu za zákrok mimo šestnáctku, pak nám v 60. minutě vyhodil stopera  a proti Portu se v deseti těžko něco vymýšlí. Ale výsledek průběhu hry neodpovídal, sehráli jsme docela dobrý zápas,“ líčil Pudil.

Vyřazení od Porta nebere jako ostudu

Odveta v Portugalsku už byla spíše formalitou, Genk vypadl po porážce 2:4. „Trenér dal šanci i některým klukům z lavičky. Ale myslím, že se nemáme za co stydět. Vypadnout s Portem není ostuda, navíc jsme nebyli pod žádným tlakem od vedení. Nikdo nám nůž na krk nedával,“ říká Pudil, který se v lednu stane otcem. S přítelkyní čekají kluka. „Už jsme vymysleli jméno. Bude to Danny,“ prozrazuje.

V klubu nastupuje pravidelně na postu levého obránce a patří ke klíčovým hráčům. Na toto místo s ním počítá i reprezentační kouč Michal Bílek. Pudil dobře ví, jaká je v národním týmu konkurence.

„Čím větší tu bude, tím lepší. Přece si nemůžeme hrát na individuality. Jsme mančaft, který potřebuje postoupit na mistrovství Evropy. Tak by na to měl každý koukat. Proto jsem třeba kvitoval, když se mluvilo o návratu Tomáše Ujfalušiho. Třeba bych kvůli tomu přišel o místo, ale pro nároďák by hráč jeho kalibru byl velikou pomocí,“ dodává Pudil.

Reklama

Související témata: