Hlavní obsah

Když na Litevce zatlačíme, povolí, tvrdí pozorovatel Drahokoupil

OLOMOUC/VILNIUS

Kouč české fotbalové reprezentace Michal Bílek nenechává nic náhodě. Soupeře v kvalifikační skupině o EURO 2012 má pod dohledem. Páteční zápas Litvy se Skotskem sledoval ve Vilniusu jako pozorovatel Daniel Drahokoupil, který ještě z letiště ve Vilniusu sdělil pro Sport.cz a Právo svoje poznatky, včetně receptu pro úterní duel v Olomouci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Fotbaloví reprezentanti se připravují na zápas s Litvou

Článek

„Viděl jsem Litevce už potřetí a musím říct, že zejména pátečním výkonem mě překvapili. Hráli v rozestavení 4 - 4 - 2 a velice ofenzivně. Tlačili se dopředu, soupeře dohrávali, nedali Skotům píď volného prostoru. Byli hodně běhaví, rychlí, agresivní. Je to velice nepříjemný soupeř, kterého v žádném případě nesmíme podcenit,“ zdůraznil v úvodu Drahokoupil.

A pustil se do hodnocení jejich předností: „Mají výborného gólmana Karčemarskase z Gaziantepsporu. Perfektně vybíhá, má vysoké míče a je dobrý i v chytání střel. Na pravé straně obrany hraje velmi dobře Stankevičius ze Sampdorie. Přes něho se špatně chodí. Středová řada je hodně pracovitá, ale spíš ofenzivní. Největší sílu mají v útoku. Nejlepším hráčem byl v pátek útočník Danilevičius z Livorna, který se pohybuje na velkém prostoru, akce nejen vymýšlí a vytváří spouhráčům šance, ale sám i dobře zakončuje. Měl jednu obrovskou příležitost, když šel sám z levé strany na brankáře, ale nepřekonal ho. Přesto je s devatenácti brankami nejlepším střelcem litevské reprezentace. Dobře mu sekunduje pohyblivý a důrazný Šernas z Lodže, který atakuje obránce a těží z jejich chyb.“

Drahokoupil však odmítl, že by Litevci byli nepřekonatelným soupeřem. „Mají slabiny především v defenzivě. Hlavně jejich levá strana je hodně zranitelná. Také stopeři nejsou jistí v rozehrávce. Když do nich budeme zajíždět, přehrajeme je ve středu hřiště, a dostaneme jejich defenzivu pod tlak, budou chybovat. Chce to hodně presovat, nedat jim prostor. Tohle umíme a v tom je naše největší šance. Když na Litevce zatlačíme, povolí,“ prozradil recept Drahokoupil.

„Ještě v sobotu v noci zpracuji videomateriál a sepíši informace, které mám. V neděli je v Olomouci předám trenéru Bílkovi. Myslím si, že poznatků o Litvě máme dostatek,“ dodal. Litevci nastoupili v sestavě: Karčemarskas - Stankevičius, Skerla, Kijanskas, Radavičius - Česnauskis, Šemberas, Panka, Mikoliunas (71. Poškus) - Danilevičius (90. Ivaškevičius), Šernas (80. Lukša). Trenér: Žutautas.

V říjnu přivítá český tým v Edenu Skoty, takže Drahokoupil si dělal bohaté poznámky i o nich. „Alespoň ve stručnosti. V pátek mě překvapili svojí hrou. Žádný ostrovní fotbal s nakopávanými centry do šestnáctky. Hráli velice moderní, rychlou kombinaci, kdy krajní obránci v podstatě fungovali jako křídla, protože Skotové hráli na jednoho klasického útočníka. Jejich hru diriguje uprostřed pětičlenné zálohy Fletcher z Manchesteru United.“

Drahokoupil se doma moc neohřeje. Už v pondělí letí do Glasgowa, kde bude v úterý sledovat zápas Skotů s Lichtenštejnskem. „Oba tito soupeři nás čekají v říjnu, takže budeme mít nejčerstvější informace,“ rozloučil se Drahokoupil před nástupem do letadla.

Reklama

Související témata: