Hlavní obsah

VIDEO: Úspěch v Dánsku nám může zvednout sebevědomí, tvrdí Hübschman

Defenzivní záložník nebo podle potřeby stoper Tomáš Hübschman (29) prožívá dobrý fotbalový rok. Alespoň v Šachtaru Doněck. V reprezentaci ho stále mrzí úvodní prohra v kvalifikaci EURO 2012 doma s Litvou. „Musíme body přivézt z venku,“ tvrdí, a jako krok ke splnění tohoto úkolu vidí i nadcházející přípravný duel v Dánsku.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Fotbalový reprezentant Tomáš Hübschman

Článek

Reprezentaci čeká ve středu přípravný duel v Dánsku. Mají takové zápasy vůbec smysl, když do kvalifikačního duelu ve Španělsku zbývají čtyři měsíce a na přípravu se omluvilo několik hráčů?

Dánové mají hodně kvalitních fotbalistů, takže dají i za této situace dohromady silný tým. Pro nás je každý takový zápas dobrý v tom, že si můžeme vyzkoušet některé věci, například hru zezadu, protože naši defenzivu Dánové nepochybně prověří.

Ale obrana může ve Španělsku hrát v jiném složení než v Aarhusu...

To je pravda, ale nejde jen o samotné hráče. Důležité je prověřit i systém a zkusit kluky, kteří by třeba v případě potřeby mohli zaskočit. Pro nás má tohle utkání význam i proto, že si sami ověříme, co ještě musíme zlepšit.

Navadí vám, že se za vámi neustále mění složení obrany?

Na to jsem zvyklý z klubu, tam se vzhledem k množství zápasů točíme pořád.

Co ještě může tohle utkání přinést?

V případě úspěchu i zvednutí sebevědomí, protože si ověříme, že jsme schopni hrát i se silnými týmy. Dánové k nim určitě patří.

Ze tří podzimních kvalifikačních zápasů jste zvládli dva. Mrzí ještě domácí prohra s Litvou?

Mrzí, ale už s tím nic neuděláme. Musíme ztracené body přivézt z venku. Zápasy ve Skotsku na v Litvě pro nás budou o to náročnější.

Šachtar Doněck vede ukrajinskou ligu s luxusním desetibodovým náskokem. Chybí vám něco ke spokojenosti?

Chybí, protože jsme některé body poztráceli zbytečně. Na druhou stranu musím říct, že jsme na tom velmi dobře a můžeme si jen přát, aby to pokračovalo. Deset bodů na Dynamo Kyjev je slušná porce. To jsme před začátkem sezóny ani nečekali. Do konce podzimu zbývají dva zápasy, teď už předehráváme jaro. Budeme chtít náskok minimálně udržet, nebo raději ještě o něco zvýšit, abychom měli klid na zimní přípravu.

Znamená tak velký náskok, že je Šachtar kvalitativně tak vysoko nad Dynamem Kyjev a ostatními týmy v ukrajinské nejvyšší soutěži?

Nejsme určitě špatní, ale zase nejsme o tolik dobří. V několika zápasech jsme měli i štěstí, což ale k fotbalu patří. Kolikrát rozhodují maličkosti a až na pár výjimek se vždy otočily v náš prospěch. Bodovali jsme se všemi silnými týmy v tabulce, ale ztratili jsme pět bodů s celky ze druhé poloviny. Pikantní je, že tam, kde jsme si věřili na body, jsme je nezískali a naopak, kde jsme si říkali, že bude těžké získat jediný, jsme zase uspěli.

Bude pro vás jarní část snazší?

Kdepak, čekají nás hodně těžké zápasy venku, ale byla by škoda tenhle náskok ztratit.

Slavné Dynamo za vámi už nějaký čas klopýtá, co se v Kyjevě děje?

Už se srovnávají s tím, že hlavním městem ukrajinského fotbalu je nyní Doněck. Vždyť za posledních šest let jsme získali čtyři tituly. Dynamo má problémy i nyní, kdy byl odvolán trenér Gazajev a tým vede asistent Lužnyj. Podávají velmi nevyrovnané výkony. Dvakrát porazili Alkmaar v Evropské lize a v té ukrajinské prohráli doma s Obolonem, který je na spodku tabulky. My s tímhle celkem ale prohráli také, jenže venku.

Jak na tom jste v Ukrajinském poháru?

Postoupili jsme do semifinále, o to je náš program náročnější, ale chceme i tuto trofej.

V Lize mistrů jste na tom také velmi dobře...

Důležité bylo domácí vítězství s Arsenalem. Potěšili jsme naše fanoušky a vytvořili si před zbývajícími dvěma zápasy velmi dobrou pozici pro postup. Nám se podařilo i kvalitním výkonem ukázat, že rozdíl mezi špičkovými západoevropskými a východoevropskými kluby už není tak velký jako dřív.

Co vás v Lize mistrů ještě čeká?

Jedeme ještě do Bělehradu, kde nás čeká Partizan, a pak končíme skupinu doma s Bragou. Z těchto dvou zápasů už nám stačí získat bod k postupu z druhého místa. Uděláme maximum, abychom rozhodli už v prvním utkání. Není nic nepříjemnějšího, než když v posledním zápase musíte...

V Bělehradu vás čeká bouřlivé prostředí. Už jste tam hrál?

Loni jsme tam hráli v prosinci zápas Evropské ligy. Napadlo hodně sněhu, moc lidí nepřišlo, nebyl to hezký zápas. My jsme měli postup už jasný, Partizanu o nic nešlo. Byl to takový zbytečný zápas. Navíc my jsme tam přijeli už s kufry, protože hned po utkání jsme každý letěl domů. Nevzpomínám na to utkání rád.

Jak jste řekl, k postupu má Šachtar velmi blízko. Berou už lidé na Ukrajině evropské poháry a zápasy s mužstvy jako jsou Arsenal nebo Barcelona jako samozřejmost?

Určitě jsou hodně nároční a samozřejmě s jídlem roste chuť. Není to samozřejmost, ale chtějí chodit pravidelně na takové soupeře. Očekávají od nás, že se dostaneme do Ligy mistrů i v dalším ročníku. V Doněcku jsem už sedmou sezónu a vím, že léta na takovou možnost čekali, protože předtím se jen jednou Šachtaru podařilo dostat mezi elitu, když přehrál Slavii. Jinak byli věčně druzí... Tím myslím, že se nedostávali z kvalifikací.

Co se tak rasantně změnilo?

Do klubu přišel trenér Lucesku a dostal prostor na práci. Přišli noví hráči, kteří zkvalitnili kádr. Začali jsme vyhrávat ukrajinskou ligu a prosazovat se v Evropě. Vyhráli jsme i Pohár UEFA.

Ruské a ukrajinské kluby se v evropských pohárech prosazují stále výrazněji. Je to jen o penězích?

Samozřejmě ekonomická stránka je velmi důležitá. Kupují si nejen kvalitní hráče, ale už i trenéry. Zenit přivedl Spalettiho z AS Řím a Dněpr zase Ramose, který vedl i Real Madrid. Posunem dopředu je skutečnost, že koučové dostávají pro svoji práci víc času. Mají možnost si tým vybudovat. Majitelé klubů chtějí konkurovat západoevropským gigantům a myslím si, že jdou správnou cestou. Už nechtějí jen postoupit do Ligy mistrů, ale i ze skupiny. Z Ruska jdou dva kluby přímo do Ligy mistrů a jeden do kvalifikace, z Ukrajiny to je jeden a jeden. Rok od roku se velkým západoevropským klubům přibližují. To je i náš cíl.

Reklama

Související témata: