Hlavní obsah

Vratislav ještě fotbalová mánie nepohltila, na Čechy se ale těší

VRATISLAV

V rušné ulici Swidnická v centru Vratislavi se ještě vyjímají zbytky vánoční výzdoby a lidé v hlavním městě Dolního Slezska na konci chladného ledna jen mlčky korzují tam a zpět. Těžko si teď, 130 dní před startem Eura, představit, že Vratislav v červnu pohltí fotbalová horečka.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Stadión v polské Vratislavi bude dějištěm všech tří zápasů české reprezentace ve skupině A.

Článek

A jako jedno z pořadatelských měst mistrovství Evropy jej vezmou útokem především čeští fanoušci. Ti zde, kousek od hranic, poženou svůj tým ve všech třech zápasech základní skupiny proti Rusku, Řecku a také domácímu Polsku.

Místní ale slibují, že jakmile se Euro přiblíží, historické město se už na jaře vystrojí do svátečního. A těší se i na český tým, který rozbije svůj hlavní stan v místním luxusním hotelu Monopol v samém srdci města.

"Už v březnu to začne Eurem vřít"

"Všichni Poláci ten turnaj berou jako historickou šanci. Počítám, že tak v březnu to tady už začne Eurem žít. Vedení města třeba plánuje sázení květin v barvách vlajek jednotlivých týmů," říká Lukasz, recepční z Monopolu. "Věřte, že si na tom dáme záležet. Lidi si to tady užijou. Nikdo se nemusí ničeho bát. Polští fanoušci nemají dobrou pověst, ale když hraje reprezentace, spojí se a nedělají neplechu, jako když hrají jejich kluby," líčí přesvědčivě asi pětadvacetiletý mladík, jinak také velký fotbalový fanoušek.

Stadión v polské Vratislavi.foto: Reuters/Lukasz Giza/Agencja Gazeta

Nyní, ještě více než čtyři měsíce před zahájením šampionátu, ale vypadá Vratislav jako město fotbalem absolutně nepolíbené. Jen hodiny na dvou vysokých prosklených kvádrech s nápisem UEFA EURO 2012 u známého Rynku odpočítávají čas zbývající do výkopu. Právě tady bude při turnaji největší srocení fanoušků. Nic dalšího než hodiny na očekávaný turnaj neupozorňuje. Možná jen dva sponzorské automobily, které mají velká loga Eura na dveřích, parkující právě před Monopolem. "Ano, náš ředitel má zrovna schůzku s členy organizačního štábu mistrovství," vysvětlil Lukasz.

Jinak žádné billboardy na příjezdu do města, kam trvá cesta z Prahy automobilem necelé čtyři hodiny. Ani žádné plakáty v ulicích, které by zvěstovaly, že je přehlídka elitních evropských týmů už skoro za dveřmi. To se spíš místní baví o tom, jestli Slask Vratislav na jaře udrží první místo v lize a po dlouhých 35 letech získá polský titul.

"Vím, že se tady lidé na mistrovství strašně těší, protože fotbal je jeden z našich národních sportů a pro Vratislav je skvělé, že se právě tady bude hrát. Ale co se mě týče, tak mě fotbal vůbec nebere," směje se Barbara, studentka polštiny na místní známé univerzitě, která si jako brigádnice přivydělává v realitní kanceláři.

Vše rychle udali Čechům

Barbara také pragmaticky vysvětluje, jaký ekonomický profit šampionát firmě přinesl. "Nabízíme jedenáct apartmánů a všechny jsou na termíny kolem šampionátu vyprodané. Před losováním si je předběžně zamluvili angličtí fanoušci. Ti sem nakonec nejedou, takže jsme všechno udali Čechům. Šlo to rychle," pochvalovala si Barbara.

Hotel Monopol ve Vratislavi, kde bude bydlet česká fotbalová reprezentace.

Lidé ve Vratislavi ví, že Češi, kteří v samostatné historii nikdy neměli velký turnaj tak na dosah jako nyní, jejich město během šampionátu zaplaví. A za čest považují i to, že výběr trenéra Michala Bílka si vybral místo svého ubytování právě v historickém centru, přímo naproti budově Opery v boční ulici Heleny Modrzejewské, která je stranou okolního ruchu. I když nyní u hotelu dělají rámus bagry připravující základy pro novou koncertní halu.

Čest přinést Petrovi noviny

Recepční Lukasz bere jako "vyznamenání" a velkou reklamu pro svého zaměstnavatele, že může hostit jednoho z účastníků Eura. "Pro mě by bylo něco neskutečného, kdyby za mnou přišel třeba Petr Čech a poprosil mě, ať mu donesu noviny. Uvidím tady i Rosického, Šmicra... Už jen ta představa je úžasná," zasní se Lukasz. O fotbalisty prý bude náležitě postaráno. "Budeme jim pořád k ruce. Někde jsem četl, že se (fotbalisté) bojí hluku zvonů ze sousedního kostela. Můžou být klidní, tyto zvony už dlouho nefungují. Aspoň já je už dlouho neslyšel," vzkázal s úsměvem recepční fotbalovým hvězdám na dálku.

V hotelu prý spal i Hitler

Zdislaw Rogala, energický muž důchodového věku, který se živí jako taxikář, zase před pětihvězdičkovým Monopolem nadšeně vykřikuje, že právě tady budou při Euru bydlet čeští "pilkarzi" (fotbalisté). "Jestlipak ale Češi ví, že tady během druhé světové války jednu noc strávil i Hitler. Pak těsně vedle hotelu spadla ve třiačtyřicátém i jedna ze sovětských bomb, která zničila vedlejší zámek. Tady se psala historie," vypráví zaníceně Zdislaw.

Jeden z pokojů v hotelu Monopol, kde budou ubytováni čeští fotbalisté.

I on je prý zvědavý na to, až zblízka uvidí některé z hráčů, byť jeho nejoblíbenějším sportem je plochá dráha. "Znám samozřejmě všechny Čechy - Drymla, Kaspera... Jezdil jsem i na Zlatou přilbu do Pardubic. Čeští lidé jsou mi blízcí. Jsem rád, že Vratislav může pohostit fanoušky i samotné hráče," prohlašoval taxikář.

Nedopadnout jako Změlík

A k dobru přidal i historku o tom, jak v devadesátých letech vezl do Prahy desetibojaře Roberta Změlíka, kterému právě ve Vratislavi někdo ukradl auto. Zdislaw jako důkaz vytahuje společnou fotografii s olympijským vítězem i jeho podpisem a věnováním. "Bylo to zajímavé, s Robertem jsme si moc dobře popovídali. Už ani nevím, jestli mi za cestu platil dolary či markami," vzpomínal Zdislaw. Čeští fandové a fotbalisté však asi doufají, že si na Vratislav uchovají v paměti lepší vzpomínky než okradený Změlík...

Reklama

Související témata: