Hlavní obsah

Francouzský trenér uspěl s modlitbou

PRAHA

"Jen ne Nizozemce," modlil se před pátečním losem kvalifikace fotbalového MS francouzský trenér Jacques Santini. A vyplatilo se, obhájci titulu mohou být spokojeni. Mají snadnou skupinu a 'oranjes', které nikdo nechtěl, opět dostali Češi. "Asi se modlili hlasitěji než my a obrátilo se to proti nim," vtipkoval Santini.

Článek

Ve Francii vypukl optimismus, všem se zdá skupina se Švýcarskem, Irskem, Izraelem, Kyprem a Faerskými ostrovy velmi příznivá. Kouč se okamžitě snažil přibrzdit živelnou eufórii. "Švýcaři jsou silní a nejlepší Irové hrají v anglické lize," připomněl Santini.

Ovšem jeho slova nejspíše zapadnou, vždyť o milosrdném losu hovoří i bývalý internacionál Michel Platini a Alain Giresse, další z velkých jmen minulosti. "Kdybychom si měli skupinu vybrat sami, asi by se velice podobala této," řekl Giresse.

Podobné je i hodnocení tisku. Podle L'Équipe je při dostatečné koncentraci postup zcela v rukou hráčů, Libération píše, že pokud Francouzi "nezapomenou hrát fotbal", neměli by mít s postupem problémy. Le Parisien pak za "nového přítele" označuje automobilového závodníka Michaela Schumachera, který Francouzům tak příznivou skupinu vylosoval.

Bitva o Británii

Šestá skupina zase nabízí velkolepou 'bitvu o Británii'. S Anglií se v ní o postup utkají Wales a Severní Irsko. "Aspoň to nemáme daleko," lakonicky konstatoval anglický kormidelník Sven-Göran Eriksson. "Myslím, že se nemáme čeho bát. Poslední kvalifikace ukázala, že jsme schopni hrát s těmi nejlepšími," nechal se slyšet velšský kouč Mark Hughes. "Tahle skupina je přijatelná, jsme docela spokojeni," dodal.

Hughesovi skupina vrásky nenadělala, o to víc jich však budou mít bezpečnostní složky. Zápasy týmů z britských ostrovů budou nejspíše velmi vypjaté a mohou přinést problémy, zejména v souboji Angličanů s Walesem.

Nadšení nepanuje ve Švédsku, kterému los v osmé skupině přidělil Chorvatsko a Bulharsko, kousavý Island, zlepšující se Maďarsko a podceňovanou Maltu. Skupina je podle kouče Larse Lägerbacka velmi otevřená. "Domnívám se, že s výjimkou Malty mohou o první a druhé místo bojovat všechny týmy," mnul si trenér čelo. Nakonec se ale přece jen usmál: "Mohlo to být daleko horší. Máme dobré šance."

Smutný byl dánský trenér Morten Olsen, jehož svěřence los pošle do Turecka, Řecka, Ukrajiny, Gruzie, Albánie a Kazachstánu. "Všude je to hrozně daleko. Budeme muset do Asie, nějakých deset hodin cesty. To je rozčarování," neskrýval rozladění. "A ještě to všechno budou velmi těžké zápasy," odtušil.

Slováci proti účastníkům Eura

Slováci mají ve skupině tři účastníky evropského šampionátu - vedle Ruska a Lotyšska i portugalské hostitele. "Alespoň bude snadné soupeře rychle zmapovat. Všechny tři uvidím v akci na Euru," snažil se najít na losu něco pozitivního nový slovenský trenér Dušan Gallis.

O vyhlídkách svého týmu nechtěl hovořit, konstatoval jen, že jeho svěřenci určitě udělají maximum. Bývalý federální kouč Jozef Vengloš poznamenal, že právě příklad Lotyšska ukazuje, že postoupit může i tým, s nímž se nepočítá. "I favorité jako Portugalsko a Rusko mohou s námi klopýtnout," řekl Vengloš.

Trenér Portugalců Luiz Felipe Scolari tak trochu nevěděl, na čem je. "Nemám žádné zkušenosti s mužstvy z východní Evropy. Budu to muset rychle dohnat. Moji lidé na tom hned začnou pracovat," řekl Brazilec.

Reklama