Hlavní obsah

Český tým prověří jako poslední Estonci

PRAHA

Nedělní utkání s Estonci na teplických Stínadlech bude poslední prověrkou českých fotbalistů před odletem na ME do Portugalska. Pobaltský celek si kouč Karel Brückner vybral pro podobnost herního stylu s Lotyšskem, naším prvním soupeřem ve skupině.

Článek

"Zdravotní stav zraněných z duelu s Bulhary Lokvence, Galáska, Kollera a Jankulovského se den ode dne lepší. Jen prvně jmenovaný potřebuje nechat kotník ještě čtyři dny v klidu. Počítám pro nedělní zápas se změnami v sestavě. Hlavně v obraně chci zkusit další alternativu, protože s hrou obranné čtveřice nejsem spokojený. Proti Bulharům nehráli dobře oba praví stopeři Rozehnal a Bolf," prozradil svoje záměry před utkáním trenér Karel Brückner.

V obraně vyzkouší další alternativy

Jestli trenéra sedm dnů před startem evropského šampionátu něco trápí, pak je to zejména hra obrany. "Bulhaři se dostali do několika šancí. Máme ještě několik alternativ a ty budeme zkoušet. V Teplicích určitě nastoupí Hübschman s Jiránkem. Na trénink obranné fáze se hodně zaměříme. Jsou věci, které lze spravit tréninkem, ale jde i o individuální výkony. Zkoušíme i další taktické herní varianty, jako přechodovou fázi, na řadu přijdou i standardní situace. Máme k dispozici ještě asi deset tréninků, v nichž se dá ledacos udělat," konstatoval kouč.

Jako velmi pravděpodobné se jeví nasazení dvojice Jiránek-Hübschman. Místo na lavičce náhradníků zůstane jen pro Reného Bolfa. "Sám na sobě cítím, že to ještě není ono," kál se zkušený stoper. "Na obraně jsme stavěli celou kvalifikaci a teď se nám to trochu vypařilo. Ztratil jsem trošku výbušnost a vím, že nemám takovou herní pohodu jako třeba v kvalifikaci," dodal vysoký zadák.

Šanci dostanou Hübschman a Jiránek

Oba mladíci, kteří v kvalifikaci nastupovali jen výjimečně, berou boj o místo v základní sestavě s rezervou. "Skutečnost, že to klukům neklapalo s Bulharskem neznamená okamžitou změnu celé obrany. Někdy stačí jenom promluva a vše se narovná. Domnívám se, že klukům chyběla hlavně komunikace," nechtěl se pasovat do role hráče pro základní sestavu Tomáš Hübschman.

"Na druhou stranu trenér musí zkoušet i nové varianty. Přičemž o sestavě může mít stejně jasno," doplnil 22letý obránce. Ve stejném duchu hovořil i Martin Jiránek, jenž by zřejmě nastoupil na kraji obrané řady. "Záleží na trenérovi, zda mi šanci dá, na mně bude, abych se jí chytil. Ale je třeba si uvědomit, že kluci odehráli skvěle většinu předchozích zápasů a drobné výpadky se nikomu nevyhnou," přemítal 25letý zadák z italské Regginy.

"Proto bych raději hrál uprostřed, ale nemám problém se adaptovat. Navíc v minulosti jsem s Hübschmanem v zápasech jedenadvacítky podobně nastupoval, stejně tak jako s Grygerou a Rozehnalem," vzpomínal.

Předpokládané sestavy
Česko:
Čech - Jiránek, Hübschman, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický, Týce, Nedvěd, Vachoušek - Baroš.
Estonsko:
Kaalma - Allas, Stěpanov, Jääger, Klavan - Rähn, Reinumäe (Saharov), Reim - Viikmäe, Zahovajko, Lindpere.
Utkání začíná v 17.15 h, přímo je vysílá TV Nova a jako hlavní řídí Rakušan Brugger.

Reklama

Související témata: