Hlavní obsah

Nominační pro a proti, aneb jak Bílek reprezentaci pro EURO vybíral a jak argumentoval

Praha

Jména svých třiadvaceti vyvolených pro evropský šampionát už trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek vyřkl a navíc potvrdil, že při závěrečné nominaci 29. května ke korekturám dojde pouze v případě zranění. O čem kouč přemýšlel nejvíc, když dával kádr dohromady? Jaké dilema řešil? Nad kým váhal? A jak k nominaci nakonec dospěl? Podívejte se, jak argumentoval a co k jednotlivým otázkám řekl...

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

O HUBNÍKOVĚ NEPOHODĚ  -  „Viděl jsem ho ze všech reprezentantů asi nejčastěji. Doplatil na vyloženě špatné jaro berlínské Herthy a její zoufalou bilanci, několikrát se přimotal k vlastní brance, nebo situacím, z nichž padl gól. Není pro něho jednoduché v Hertě hrát, ale když byl zdravý, nastupoval pravidelně a patřil k nejlepším."

O VOLBĚ MEZI SUCHÝM A RAJNOCHEM - „K výkonnosti Suchého jsme měli v úvodu kvalifikace výhrady, v poslední době však šla nahoru. V sestavě Spartaku Moskva má pevné místo. Je to perspektivní fotbalista s přehledem a dobrou rozehrávkou, a proto dostal přednost před Rajnochem."

O SLOŽENÍ STOPERSKÉ DVOJICE - „V hlavě ho mám. Ze čtyř stoperů dva vyberu."

O ABSENCI POSPĚCHA - „Pospěch s námi sice absolvoval většinu kvalifikace a odváděl dobrou práci, ale Rajtoral je moderním pravým bekem, a proto dostal přednost."

O VYŠKRTNUTÍ ŠTAJNERA - „Na téma Štajnera jsem několikrát mluvil. Byl pro mě až další alternativou pro případ, že by se někdo z dvojice Rosický - Kolář zranil. Ti dva mají moji absolutní důvěru, o čemž Štajner od začátku věděl."

O LEGIONÁŘÍCH Z WOLFSBURGU - „O Jiráčkovi jsem vůbec nepochyboval. V Irsku se v přípravě zranil, což se promítlo do jeho pozice v klubu, ale pro mě představoval nominační jistotu od začátku. Polák začal ve Wolfsburgu hrát pravidelně, podával velmi dobré výkony, ale když jsem s ním o nominaci na EURO mluvil, odmítl ji s tím, že se chce soustředit na hru v klubu. Respektoval jsem jeho přání."

O BAROŠOVI JAKO JEDNIČCE - „Je pro mě útočníkem číslo jedna. V Galatasaray mu uškodilo zbytečné vyloučení, ale i tak se do hry dostával a zápasovou zátěž absolvoval."

O DAŠICH TŘECH ÚTOČNÍCÍCH - „Máme Pekharta, který si v závěru kvalifikace počínal velice dobře, Necida, jenž po zranění a půl roku trvající absenci v poslední době v CSKA Moskva pravidelně nastupoval, a i když se střelecky neprosazoval, je pořád útočníkem s velmi dobrým zakončením a hladem po gólech. Dalším je pak Lafata, takže máme čtyři útočníky, z nichž můžeme vybírat."

O PLZEŇSKÉ PĚTICI - „Viděl jsem ji v akci mockrát a jsem s její výkonností spokojen. A nejen s tím, co Plzeňáci předváděli na jaře! Výkonnost si udržují už druhým rokem, což je výhoda, neboť se to pochopitelně projevuje na souhře. Na Pilaře byl sice vyvíjen tlak, že nehraje jako na podzim, ale i on si výkonnost udržuje."

O ABSENCI ČECHA A PLAŠILA NA SOUSTŘEDĚNÍ - „Čech hraje v sobotu finále Ligy mistrů a proto na soustředění bereme Grigara jako čtvrtého gólmana. Ale to jen pro případ, že by někdo z tria Čech, Laštůvka, Drobný nebyl pro šampionát k dispozici.  S Plašilovým Bordeaux jsme byli domluveni, že náš reprezentant bude uvolněn v případě, že jeho klub vypadne ze hry o evropské poháry. Bordeaux o účast v nich ale bude bojovat ještě o víkendu, takže Plašil se k nám připojí až v týdnu."

O FORMĚ REPREZENTANTŮ - „Jsem spokojený, protože většina hráčů má dobrou formu, Čech, Rosický a Plašil dokonce výbornou. Věřím, že si ji hráči udrží a že během soustředění v Rakousku a přípravných zápasů s Izraelem a Maďarskem ji ještě vylepšíme, abychom na EURO odjeli co nejlépe nachystáni."

Nominace české fotbalové reprezentace na soustředění před mistrovstvím Evropy v Polsku a na Ukrajině:
PostHráčKlubStartyGóly
BrankářiPetr ČechChelsea890
Jaroslav DrobnýHamburk50
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk10
Tomáš GrigarTeplice20
ObránciFrantišek RajtoralPlzeň10
Tomáš SivokBesiktas243
Theodor Gebre SelassieLiberec80
Roman HubníkHertha Berlín202
Daniel PudilCesena222
Michal KadlecLeverkusen337
Marek SuchýSpartak Moskva30
David LimberskýPlzeň70
ZáložníciPetr JiráčekWolfsburg61
Tomáš RosickýArsenal8520
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck410
Daniel KolářPlzeň91
Jaroslav PlašilBordeaux706
Jan RezekFamagusta123
Václav PilařPlzeň71
Milan PetrželaPlzeň90
ÚtočníciMilan BarošGalatasaray8740
David LafataJablonec162
Tomáš NecidCSKA Moskva257
Tomáš PekhartNorimberk90

Reklama

Související témata: