Hlavní obsah

Suchý tuší, že si na EURO nezahraje. Nabízí se trenérovi jako konzultant a expert na Rusko

Praha

Nezarazí se ani na chvíli. Dokonce i sestavu sborné ze sebe okamžitě vychrlí a nemusí nad ní ani moc meditovat. Stoper ve službách moskevského Spartaku Marek Suchý by před úvodním duelem na EURO proti Rusku mohl klidně působit jako Bílkův konzultant. „I kdyby se trenér nezeptal, dojdu za ním sám. Něco jsem přece jen během ruského angažmá vypozoroval a okoukal. Na hřišti je to přece jen jiné, než když soupeře sleduje pozorovatel z tribuny,“ nabízí se mladý exslávistický obránce realizačnímu týmu české reprezentace jako erudovaný informátor.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Marek Suchý na srazu fotbalové reprezentace.

Článek

Na hřiště se během šampionátových bojů zřejmě nedostane, protože v Bílkově výběru figuruje až jako čtvrtý stoper, cennými informacemi však Marek Suchý může mužstvu docela určitě prospět. Na ruský fotbal je expertem, takže ze sebe chrlí sestavu i charakteristiky jednotlivých hráčů, přidává zvěsti ze zákulisí sborné a vůbec všechno, co do sebe během posledních týdnů a měsíců vstřebal.

Návrat hvězd vyvolal euforii

„V Rusku zavládla velká euforie už v zimě, když se ze zahraničního angažmá vrátili  Pavljučenko nebo třeba Arašavin, protože to byl jasný signál, jak moc jim záleží na tom, aby se do reprezentace dostali. Chtěli pravidelně v ruských klubech hrát a být trenérovi Advocaatovi na očích, což jim angažmá v Petrohradě či Moskvě umožnilo. I proto si sborná před šampionátem tolik věří," vysvětluje Suchý, odkud pramení tak vysoké ambice prvního soupeře českého týmu v základní skupině.

„Ale ty ambice jsou oprávněné, protože teď se v ruském týmu sešla skutečně silná generace vyzrálých hráčů, kteří touží po výrazném úspěchu. Mnozí tuší, že je to možná jejich poslední příležitost na velkém turnaji něco dokázat," nahlíží mladý legionář do ruských fotbalových duší.

Recept, který na Rusy platí

Jeden recept pro trenéra Bílka a své spoluhráče však přesto má po ruce okamžitě. „Narušit jim jejich hru, krajně jim znepříjemnit fotbal, který vyznávající a jehož se drží. Jakmile se to totiž někomu povede, jsou Rusové vyvedeni z konceptu, neboť něco takového jako týmový duch je jim cizí. Logicky, protože každý hráč se považuje za hvězdu, pomalu každý z nich je kapitánem ve svém klubu a okamžitě vidí chyby jen na druhých. Dovedou se i na place rozhádat, když se jim hra nedaří. Právě kolektivním pojetím a myšlením nad nimi máme evidentně navrch," nabízí Suchý zbraň, z níž by měl český celek v pátek 8. června v zahajovacím zápase ve Vratislavi profitovat.

Dokonce i sestavu si tipne

V tu ránu se však zarazí... „Jejich výhodou ovšem je, že na lavičce sedí přísný, tvrdý, autoritativní holandský trenér Advocaat, který dokáže ruské hráče zkrotit. A protože je skutečnou trenérskou personou, i všechny ruské hvězdy ho respektují."

Mladý český legionář si dokonce troufne odhadnout sestavu, kterou Advocaat k úvodnímu duelu proti českému týmu pošle.

„Bude se držet rozestavení 4 - 3- 3, v němž bude na hrotu útoku figurovat docela určitě Keržakov, kterého budou po stranách podporovat Aršavin a Izmajlov. Proto bych vsadil na následující složení: Akinfejev - Aňukov, Alexej Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Denisov, Širokov, Zyrjanov - Aršavin, Keržakov, Izmajlov," je ochoten se i vsadit, že s výjimkou jedné dvou korektur Rusové v tomto složení skutečně vyrukují.

Reklama

Související témata: