Hlavní obsah

Kanonýr se dočkal. Už žádné paběrkování, proti Ukrajincům nastoupí Lafata v základu

Lvov

Dlouho čekal na pořádnou šanci. Dnes večer se jí nejlepší ligový střelec a člen Klubu kanonýrů David Lafata konečně dočká. V přípravě proti Ukrajincům se totiž objeví v základní sestavě české fotbalové reprezentace. „Nechť z toho ale nikdo nevyvozuje, že se tím pádem stává jedničkou mezi útočníky i pro zářijovou kvalifikaci v Dánsku,“ pravil ve Lvově trenér národního týmu Michal Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Lafata se dočkal. Proti Ukrajině bude hrát od první minuty.

Článek
Fotogalerie

Reprezentační starty počítal zatím David Lafata na minuty. Až teď ve Lvově přichází jeho chvíle. Nastoupí v základní sestavě a bude se moci ukázat.

„Od kvalifikačního zápasu o EURO v Českých Budějovicích proti Lichtenštejnsku nedostal příležitost. Chci ho proto vidět v akci od prvních minut," vysvětloval svůj tah trenér Bílek, který musí před vstupem do kvalifikace řešit problém s nedostatkem útočníků. Baroš se reprezentace vzdal, Necid je po operaci, stejně jako Chramosta, na něhož kouč také pomýšlel.

„Mám vlastně jen dva klasické útočníky. Pehkart nastupoval v baráži a zvládal ji dobře, Lafata ovšem šanci nedostal. Teď ji má," prozrazoval Bílek, co ho vedlo k sázce na jabloneckého snajpra. „Tím ale není řečeno, že se stává mezi útočníky jedničkou," upozorňoval okamžitě.

Připravený jsem pokaždé, říká Lafata

Lafata přijal zprávu se stejným klidem, s jakým vysedával na lavičce po celou dobu, kdy s národním týmem jezdí a na trávník se dostává výjimečně. Na evropském šampionátu si třeba nezahrál vůbec. „Já byl a jsem připravený pokaždé. Vždy ale záleželo jen na trenérovi a taktice, jakou zvolil. Na tom, zda se mu do zamýšlené koncepce hodím," přiznával Lafata, pro něhož představovalo jistý handicap i to, že reprezentace sázela na hru s jedním útočníkem. A on byl a je přece jen typologicky jiným hráčem, než jednička v Bílkových očích Baroš.

„Jsme jiní, ale já to jako handicap neberu. Vždy záleží na tom, co trenér od útočníka očekává," míní Lafata. Ve Lvově v poslední přípravě na kvalifikaci proti Ukrajincům od něho bude reprezentační kouč očekávat přesvědčivý výkon a hlavně góly.

„Baroše a jeho branky bude těžké nahradit. Bude nejen na mně jako útočníkovi, ale na nás všech, abychom to svedli. V posledních zápasech se to mužstvu dařilo, takže chceme v tomto trendu pokračovat," ujišťuje Lafata, že se šance chopí a udělá vše pro to, aby v základní sestavě zůstal. Třeba i za tři týdny v kvalifikační premiéře o postup na MS 2014 v Dánsku.

Reklama

Související témata: