Hlavní obsah

Až v osmadvaceti se dočkal. A to si ještě Latka myslel, že někdejší spoluhráč Šmicer vtipkuje

Olomouc

Až v osmadvaceti se dočkal. Přitom za reprezentační jedenadvacítku hrál dlouhé tři roky, odkopal pětadvacet zápasů, nastupoval s Kadlecem, Kolářem, Hubníkem, Rajtoralem a dalšími mladíky, kteří dres áčka už nějaký čas oblékají. On však na svou šanci v první garnituře čekal dlouho. Až před přípravným duelem se Slováky se slávistický obránce Martin Latka dočkal. A ještě jako náhradník, na něhož trenér Bílek ukázal až ve chvíli, kdy se zraněný Rajtoral omluvil. "A to jsem si ještě myslel, že jde o nějaký Šmicrův vtípek," přiznával Latka, že telefonát reprezentačního manažera nebral zpočátku vážně.

Foto: Jan Handrejch

Martin Latka se raduje, v osmadvaceti si řekl o nominaci do fotbalové reprezentace.

Článek

Jeho jméno zaznělo v souvislosti s reprezentací několikrát. Letos na podzim obzvlášť, neboť Slavie na něm stojí a s ním padá. Když  Martin Latka v sestavě červenobílých právě absentuje, je to znát. Jako naposledy v Českých Budějovicích, jako před tím na Slovácku...

„To není jen o mě, i když se samozřejmě snažím ostatní burcovat a hecovat. Stejně jako třeba Karol Kisel, který by chtěl také pořád jen vyhrát. Jenže takových hráčů bychom potřebovali v mužstvu víc," nezapře v sobě Latka rysy bojovníka.

I s osudem se musel porvat

Na hřišti, stejně jako v životě, s nímž se musel také porvat. Před rokem se totiž musel podrobit operaci ledviny a nijak netají, že hlavou se mu honily nejrůznější myšlenky.

„Fakt jsem se z toho všeho horko těžko dostával. Příjemně mně nebylo a přál jsem si, abych mohl zase trénovat a dostal se znovu do formy, jako při angažmá v řeckém Panioniosu. Operace naštěstí dopadla dobře a dál už se všechno odvíjelo podle představ," připomněl si slávistický obránce při premiérovém pozvání do reprezentace peripetie, s nimiž se musel vyrovnávat.

I proto je pro něho nominace do národního týmu odměnou za výkony, které v uplynulých týdnech a měsících ve Slavii podával. Navzdory tomu, že se pozvání dočkal až v osmadvaceti. A bez ohledu na to, že jde „jen" o přípravu se Slovenskem.

Slováci lemují jeho kariéru

„A to jsem při Šmicrově telefonátu uvažoval, zda snad nevtipkuje. Ze společného působení ve Slavii jeho fórky dobře znám," netajil Latka, že nominace přece jen trochu zaskočila. „Několikrát se sice mé jméno v novinách v souvislosti s reprezentací objevilo, ale já na nároďák nemyslel.  A ani mě nenapadlo, že bych se mohl nominace dočkat, protože sám dobře vím o spoustě nedostatků, které pořád mám a na jejichž odstranění musím zapracovat."

Ve středu se Martin Latka zřejmě dočká i debutu v národním týmu. Tak trochu kuriózně v zápase proti Slovákům, kteří lemují jeho reprezentační kariéru. Vždyť právě proti nim hrál před osmi a půl lety vůbec první zápas za jedenadvacítku, proti nim vyrukuje i v Olomouci v Bílkově výběru.

„Zase to bude prestižní zápas, jako ostatně každý, který se se Slováky hraje. Oni jsou hrozně nevyzpytatelní, neboť jsou schopni vyhrát v Rusku a pak prohrát doma s Arménií. Lítají jako na houpačce, ale fotbalovou kvalitu ve svých řadách mají," nezastírá slávistický obránce, že je na nadcházející olomouckou přípravu hodně natěšený.

Reklama

Související témata: