Hlavní obsah

Ani Molotovův koktejl namíchaný na úvod kvalifikace trenéra Vrbu nijak neděsí

Praha

Úvod kvalifikace o postup na evropský šampionát do Francie sice připomíná výbušný Molotovův koktejl, ale reprezentační kouč Pavel Vrba nemá hlavu bolavou ani z něj, ani ze soupeřů, s nimiž se jeho tým utká. „Zase až tak jednoduchá skupina to sice není, ale my z ní postoupit chceme, takže se nemůže ohlížet ani na protivníky, ani na sled zápasů. Složitější by bylo narazit v kvalifikaci na Španěly či Němce, kteří by byli jasnými favority skupiny,“ mínil po návratu z Nice Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentační trenér Pavel Vrba z losu kvalifikace vědu nedělá.

Článek

V minulosti se jízdní řád kvalifikace domlouval na schůzkách, kde se licitovalo s termíny i sledem utkání, tentokrát UEFA rozhodla a nebylo zbytí. Začínat ale doma s Nizozemskem, to by bylo málokomu po chuti...

Máme tři přípravné zápasy na to, abychom se během jara na Holanďany připravili. A navíc pana Brücknera, který byl v minulosti v konfrontaci s Nizozemskem mimořádně úspěšný, v roli konzultanta. Takže věřím, že budeme v soubojích s oranjes s jeho pomocí a přispěním úspěšní dál...

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Na Nizozemce můžete využít rad a pomoci Karla Brücknera, na Kazachstánce zase Miroslava Beránka, který v této asijské destinaci dlouho působil a dokonce vedl i tamní reprezentaci.

Také že to uděláme a o jeho zkušenosti a rady ho požádáme. Vždyť kazachstánskou reprezentaci vedl tři roky.

Kvalifikační program české reprezentace
2014
9. září:20:45ČR - Nizozemsko
10. října:20:45Turecko - ČR
13. října:18:00Kazachstán - ČR
16. listopadu:20:45ČR - Island
2015
28. března:18:00ČR - Lotyšsko
12. června:20:45Island - ČR
3. září:20:45ČR - Kazachstán
6. září:18:00Lotyšsko - ČR
10. října:20:45ČR - Turecko
13. října:20:45Nizozemsko - ČR

A koho si vezmete na pomoc proti Turkům a Islanďanům?

Turecký fotbal jsem poznal na lavičce Plzně, neboť jsme se v Evropské lize střetli hned se dvěma soupeři od Bosporu a okusili bouřlivou atmosféru, která tam při zápasech vládne.  Turecko je baštou fotbalu, který je tam na prvním místě. Právě s ním budeme bojovat o přímý postup, i když třeba zmiňovaný Island může být černým koněm skupiny. Jeho seniorská reprezentace profituje ze silného ročníku, který se v barvách jedenadvacítky probojoval před třemi lety do závěrečného turnaje evropského šampionátu této věkové kategorie v Dánsku. Ostatně, viděl jsem Island v zápase v Norsku v kvalifikaci o postup na mistrovství světa. Uhrál remízu 1:1 a dokázal, jak velký pokrok udělal.

Svěřoval jste se během losování v Nice s těmito názory i reprezentačním kolegům, s nimiž se v kvalifikaci potkáte?

Nic takového. Já sice znám spoustu lidí, ale mě nezná nikdo, takže podobné debaty se nevedly. Jen se Slováky jsme diskutovali, protože jsme se s nimi vraceli domů společně.

Los máte za sebou, premiéra v roli reprezentačního kouče se už také rychle blíží, neboť pražský duel s Norskem je na programu už 5. března. Jak jste natěšený?

Moc. Zvláště proto, že jde o poměrně důležitý zápas, který chceme zvládnout co nejlépe. Doufám, že všichni nominovaná hráči budou zdraví a na sraz přijedou, abychom proti Norům uspěli a začátek mé mise dopadl dobře.

Nominaci na premiérový duel budete teprve oznamovat. Už máte zkompletovaný seznam hráčů, které pozvete?

Z devětadevadesáti procent mám o nominaci jasno, ale oznámím ji až v úterý.

Reklama

Související témata: