Hlavní obsah

Legionář od Bosporu má na Turky recept. Přežít začátek a tím je vykolejit, tvrdí Kadlec

Praha

Se čtyřmi spoluhráči z Fenerbahce se potká český legionář ve službách istanbulského klubu Michal Kadlec v pátečním kvalifikačním duelu české reprezentace na turecké půdě. Samo sebou náležitě napruženými a toužícími odčinit výprask, který si jejich národní tým odvezl z úvodního duelu na Islandu. „Však také z prohry 0:3 v Reykjavíku zavládlo v Turecku pozdvižení. Pro domácí bude tudíž náš vzájemný zápas jakýmsi malým finále skupiny,“ upozorňuje Kadlec, že atmosféra na stadiónu Fenerbahce bude hodně bouřlivá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Michal Kadlec.

Článek
Fotogalerie

Zatímco vy jste se vracel z posledního reprezentačního srazu nadmíru spokojený, neboť se vám podařilo porazit Nizozemce, Turci vstoupili do kvalifikace vysokou prohrou. Cítil jste z tureckých spoluhráčů velké zklamání?

Samo sebou, že se vrátili do klubu hodně zklamaní a smutní, protože nečekali, že by na Islandu prohráli. A Holanďan Kuijt, který po pražské porážce dokonce ukončil reprezentační kariéru, na tom byl stejně. Náš trenér Kartal navíc všechno okořenil, protože mně jedinému gratuloval k výhře nad Nizozemci.

I proto asi malé zemětřesení v turecké nominaci, i proto změny, k nimž trenér Terim sáhl. Třeba kapitána Emreho nepovolal vůbec.

Ani nemohl, protože Emre má natržený sval a hrát nemůže. Dost mě to mrzí, protože jsem se těšil, že se s ním v pátek večer na trávníku potkám. Jinak je ale turecký výběr hodně silný, protože všichni nominovaní jsou na tom individuálně velice dobře. Nemluvě o sebevědomí, které mají.

Zmínil jste se, že Turci považují duel s českým týmem za malé finále celé skupiny. Jak moc silná je podle vás jejich současná reprezentace?

Je schopna porazit kohokoli, ale také s kýmkoliv vyhořet. U Turků totiž hodně záleží, jak jim vyjde začátek střetnutí. Jsou totiž horkokrevní, a jakmile se jim nedaří podle představ, s nimiž do utkání vstupují, jde disciplína stranou a na hřišti jsou schopni se i mezi sebou pohádat.

Takže bude důležité ustát v pátek večer začátek střetnutí a domácím nic nedovolit...

Oni vůbec nepřipouští, že by zápas nezvládli a nic jiného než vítězství neberou. Proto bude důležité přežít začátek a nic jim nedovolit. Jakmile ho ustojíme a první vlna turecké euforie opadne, vykolejíme je a naše šance budou velké.

I na bodový zisk?

Pochopitelně, protože Turci musejí vyhrát a budou tudíž hrát útočně. Jejich síla v domácím prostředí je obrovská, ale každý soupeř je k poražení. A my přece jedeme do Istanbulu vyhrát a potvrdit úvodní vítězství nad Nizozemskem. Kdybychom dovezli z dvojzápasu v Turecku a poté Kazachstánu šest bodů, bylo by to super. Ale i čtyři bychom brali.

Turecké ofenzivní hráče máte dokonale zmapované. Na kterého z nich si budete muset dávat největší pozor?

Určitě na Ardu Turana, na němž je znát škola madridského Atlétika. Výjimečný hráč, jenž se těžko brání. Je rychlý, umí to levou, stejně jako pravou nohou, dovede se prosadit v osobních soubojích, dovede vystřelit a dávat góly. A na rozdíl od mladších spoluhráčů je díky působení v Atlétiku na výši i takticky, takže se na něho budeme muset připravit.

Trenér Vrba netajil, že vy a Sivok, legionáři Tureckem protřelí, byste měli reprezentační spoluhráče připravit na to, co je v Istanbulu čeká. Na co by se měli nachystat?

Aby očekávali i neočekávané, protože stát se může cokoli. Počínaje neskutečný bengálem a pískotem, při němž není slyšet na metr, ale připravit se musí i na nejrůznější předměty dopadající na trávník. Nemyslím ovšem, že by atmosféra někoho z nás vykolejila, protože i hráči Sparty a Plzně v cizině pravidelně hrají a tudíž s podobným prostředím zkušenosti mají.

O bezpečí se tedy strachovat nemusejí?

Rozhodně ne, protože stadión Fenerbahce, na němž se bude v pátek hrát, je z hlediska bezpečnosti stoprocentní, a obavy o bezpečnost jsou tudíž bezpředmětné.

Jak skončí kvalifikační zápas o postup na fotbalové ME 2016 mezi Tureckem a Českou republikou?
Výhrou České republiky
60,8 %
Remízou
24,2 %
Výhrou Turecka
15 %
Celkem hlasovalo 8142 čtenářů.

Reklama

Související témata: