Hlavní obsah

Kdo vyhraje, udělá velký krok k Francii, shodli se před nedělní konfrontací všichni tři trenéři

Plzeň

Jedno je jasné oběma koučům. Nebo spíše všem třem, protože islandské trenérské duo vystupuje nerozlučně v páru. Švéd Lagerbäck a Islanďan Hallgrímsson s ním. Před nedělním čtvrtým dílem kvalifikace o fotbalové EURO 2016 se celé trio unissono shoduje. „ Kdo vyhraje, udělá velký krok k Francii,“ pravil kouč české reprezentace Pavel Vrba a oba jeho kolegové z ostrova vulkánů a gejzírů pronesli totéž. Samo sebou všichni tři s přesvědčením, že k finálovému turnaji vykročí celek, na jehož lavičce sedí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Tomáš Rosický na tréninku české fotbalové reprezentace před zápasem s Islandem.

Článek

A na této víře nic nemění vědomí, že půjde o mimořádně těžký zápas. Pochopitelně pro oba celky, které dosud neztratily v kvalifikaci ani bod a skupině kralují.

Vrba: Tak disciplinovaný tým jsem dlouho neviděl

„Přiznávám, že tak disciplinované mužstvo jsem dlouho neviděl," uznale pravil trenér Vrba na adresu islandského protivníka. „Nebude to pro nás vůbec nic snadného, protože severská zarputilost je umocněna dobrou organizací hry, podporou útočné fáze a nepříjemnými ofenzivními hráči."

Kvalifikační duel ČR - Island se hraje v neděli ve 20.45 v Plzni, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reporáže můžete sledovat na www.sport.cz

„Houževnatý, agresivní a k tomu kompaktní protivník, který udělal obrovský krok dopředu. V minulosti to býval tým, který čekal a hrál na brejky, dnes je schopen držet balón a přizpůsobit se situacím, jež fotbal přináší," přidal se k trenérovi i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický.

To rozhodně není náhoda...

O největší přednosti Islanďanů má kouč Vrba jasno už od chvíle, kdy je kvalifikační los poslal do skupiny k jeho výběru. A mluví o ní s ještě větším respektem poté, co proseděl bezpočet hodin u videa a duely nedělního protivníka studoval.

„Po třech zápasech mají Islanďané nejen devět bodů, ale i přímo exkluzivní skóre 8:0, přičemž pět z osmi gólů vstřelili po standardních situacích," upozorňoval. Právě nula na kontě inkasovaných gólů vypovídá o tom, jak precizně má soupeř zvládnutou defenzívu.

„Není náhoda, že nedostali ve třech zápasech ani jednu branku. Jejich defenzíva je velice dobře organizovaná a navíc umocněná disciplinovaností a osobní zodpovědností každého hráče. Ostatně, Nizozemci se za celé utkání zápas s Islandem dostali do jediné šance, Turci do dvou. I to o mnohém vypovídá," prozrazoval kouč české reprezentace, co vypozoroval u videa.

O sestavě měl jasno hned

Přesto věří, že jeho svěřenci jsou schopni si s hrou protivníka poradit. „Samo sebou s podporou publika. Doufám, že nás diváci k vítězství dotlačí," spoléhá Vrba na pomoc plzeňských fanoušků.

Proto ho ani absence zraněného Limberského a Váchy z míry nevyvádí. „Škoda, že nemohou nastoupit, ale ti co se v sestavě objeví, je dokážou nahradit," je přesvědčen. O jménech ale mluvit nechtěl a nechce.

„Použiju pravděpodobně variantu, kterou jsem měl v hlavě od chvíle, kdy Limberský s Váchou z nominace vypadli," pravil diplomaticky.

Islanďané na obláčcích nelétají

Ani trenérský tandem v islandských službách toho ovšem o sestavě mnoho neprozradil. Jasně, po třech výhrách nemá sebemenší důvod do složení jednotlivých řad zasahovat.

„Potřebu nemám, ale se sestavou nemá člověk být nikdy spokojený. Ačkoli jsme odehráli tři dobré zápasy, musím jako trenér zůstat kritický a hledat, jak naši hru ještě vylepšit," pravil Švéd Lars Lagerbäck.

„Po pár vydařených výsledcích ještě nezačneme létat na obláčcích," ujistil jeho islandský kolega Heimir Hallgrímsson.

„Musíme prostě dál pokračovat v tvrdé práci. Máme mladý tým, s nímž jsme už urazili dlouhou cestu, ale ještě řada dalších kroků k zlepšení nás čeká," hlásil švédský kouč ve službách fotbalového Islandu Lars Lagerbäck,

„Moc dobře víme, že to nebude snadný zápas, protože český tým stejně jako my sází na týmový výkon. I přesto doufám, že vyhrajeme," netajil se sebevědomím kapitán Islandu Aron Gunnarsson.

Jak dopadne zápas Česka s Islandem?
Vyhrají Češi
70,4 %
Zápas skončí remízou
17,9 %
Zvítězí Islanďané
11,7 %
Celkem hlasovalo 37527 čtenářů.

Reklama

Související témata: