Hlavní obsah

Fotbalisté zahájili přípravu na klíčový podzim

PRAHA

Česká fotbalová reprezentace zahájila přípravu na podzimní část sezóny, v níž ji čekají klíčové boje v kvalifikaci na světový šampionát v Německu. Na začátku stojí středeční přípravný duel ve Švédsku, nejbližší kvalifikační duel čeká svěřence trenéra Karla Brücknera na začátku září v Rumunsku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Čeští fotbalisté Jaromír Blažek (vlevo) a Tomáš Hübschman na reprezentačním srazu.

Článek

Do Prahy se v pondělí ale nesjela kompletní česká fotbalová elita. Trenér Karel Brückner dal volno rekordmanovi v počtu reprezentačních startů Karlu Poborskému, kvůli zranění se mu omluvili Marek Jankulovski, Martin Jiránek, Jaroslav Plašil, Vratislav Lokvenc, Tomáš Rosický a naposledy i Tomáš Sivok, který tak přišel o svou premiéru.

Brücknerovi se hlásilo odpoledne patnáct hráčů, mezi nimiž chyběli Petr Čech, Tomáš Jun a Vladimír Šmicer, kteří se připojí k týmu později po příletu ze svých zahraničních angažmá. Z Turecka cestující Jun podle všeho nestačí ani dnešní podvečerní trénink.

Později dorazil také Zdeněk Pospěch, jediný úplný nováček v mužstvu. Důvodem desetiminutového zpoždění sparťanského obránce byla dopravní kalamita na dálnici D1. Fotbalista po sobotním klubovém duelu zamířil do rodné Ostravy, kde ho zastihla v neděli v poledne zpráva o dodatečné nominaci.

"Mám z toho radost, ale trochu mně ji kalí, že jsem nahradil zraněného Tomáše Sivoka. On má nyní parádní formu, nominaci by si zasloužil," uvedl na adresu klubového kolegy.

Zelenkův dům musí počkat

Trenér Brückner uvedl, že Pospěch není typickou náhradou za Sivoka. "Hráče do středu hřiště jsme měli, a tak jsme využili možnost využít dalšího krajního obránce. Pospěch je komplexní fotbalista, který si o šanci říkal již delší čas," řekl na odpolední tiskové konferenci reprezentační kouč. Pro nynější povolání Pospěcha prý mluví skutečnost, že ve Spartě na rozdíl od bývalého angažmá v Ostravě hraje podobnou roli, jakou od něho Brückner očekává v národním týmu.

V druhém případě ale sáhnul najisto. "Lukáš Zelenka je jasnou náhradou za Rosického. Ten je sice nenahraditelný, ale jeho kreativní hra ve středové řadě je v něčem podobná," uvedl Brückner, kterého potěšily dnešní zprávy z Dortmundu, podle nichž se zraněný záložník rychle uzdravuje.

Zelenka měl z povolání radost. Ani mu nevadilo, že mu nominace výrazně narušila plány na další dny, v nichž se hodlal věnovat úpravám svého domu. "Musí to počkat, reprezentace je přednější," pokrčil fotbalista rameny.

Večer trénink na Strahově

Brückner litoval, že se zápasu nemohou zúčastnit někteří hráči obvyklého základního kádru. "Jenže Jiránka asi čeká operace, Jankulovski se teprve dává dohromady, Týce je zraněn, a tak alespoň dostanou šanci jiní hráči. Třeba zkušení Bolf s Galáskem, kteří toho v poslední době moc nenahráli," připomněl trenér dva obvyklé pilíře, které v červnové kvalifikaci kvůli zranění chyběly.

Pochvaloval si, že mohl po čase pozvat Rudolfa Skácela, který podává výborné výkony v dresu skotských Hearts. "Šel hodně nahoru, je to dynamický fotbalista, který může být důležitý pro levý kraj sestavy, kde nás stále trápí bota," uvedl kouč. Naznačil, že se Skácelem počítá spíše do obrany, přestože ve Skotsku nyní nastupuje jako hodně ofenzivní záložník.

Dnes v podvečer čeká fotbalisty společný trénink na Strahově, ráno se už znovu vydají na cestu. V úterý je čeká oficiální trénink v Göteborgu, kde se středeční zápas bude od 20:15 hodin hrát.

Reklama