Hlavní obsah

Galásek: Myslet na přímý postup je odvážné

V sobotu hrají čeští fotbaloví reprezentanti kvalifikaci MS 2006 proti Nizozemsku a na trávníku nebude chybět ani zkušený záložník Tomáš Galásek. Kapitán nizozemského Ajaxu Amsterdam v rozhovoru pro deník Právo přiznává, že na přímý postup nemyslí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Galásek (vlevo) s Milanem Barošem - archivní foto

Článek

Český tým dnes nastoupí ke klíčové bitvě o postup na MS 2006 v Německu proti Nizozemsku bez řady opor. Který ze zraněných hráčů bude chybět nejvíce?

Vždy jsem se obával možnosti, že se zraní Honza Koller. Styl mužstva a naše hra s ním hodně počítá, jsme na něm závislí. Je to obrovská ztráta. Na druhou stranu novými variantami můžeme překvapit. Nizozemci bezpochyby kalkulovali, jak Honzu bránit. Teď je pro ně možná naše sestava a její rozluštění starostí.

Sledovala nizozemská média hodně naše problémy se sestavou?

Určitě. Báli se Kollera. Tím jim odpadla starost.

Když jsme naposledy nastoupili bez tolika opor, porazili jsme na ME Německo . Lze současnou situaci porovnat? Bude těžké všechny hráče nahradit?

Neměl by to být problém. A tehdy v Portugalsku to bylo jiné. Tam jsme nemuseli, jen chtěli. Nyní jsme pod tlakem, výhodu mají Nizozemci.

Nizozemskou sestavu z působení v Ajaxu dobře znáte. Jak moc vás překvapila nominace soupeře a kde je jejich největší síla?

Bude jim chybět Cocu. Umí řídit mužstvo, je to mozek hry. Ale velkou sílu mají v ofenzívě. Robben, Kuijt, van Nistelrooij, všichni jsou ve skvělé formě. A dokážou udělat strašlivé problémy. Je to velice celistvý soupeř. Trenér Basten nekouká na jména, hvězdy klidně vyřadil. Doslova se řídí heslem jeden za všechny, všichni za jednoho.

V tabulce jsme druzí. Existuje teoretická naděje, že můžeme Nizozemce předstihnout, ale také můžeme skončit třetí. Máte z takové varianty strach?

Ne. Naším úkolem je zabezpečit druhé místo ve skupině. Je jistou výhodou, že budeme znát výsledek Rumunska ve Finsku. Osobně nevěřím, že by na severu Evropy Rumuni vyhráli. Každopádně jsou Nizozemci ve výhodě, budou pod menším tlakem.

Už jste si prohlížel případné soupeře pro baráž?

Vytiskl jsem si ostatní tabulky. Ale přemýšlet o tom můžeme až v okamžiku, kdy budeme mít to druhé místo jisté. K tomu potřebujeme tři body. Když nám bude přát štěstí, můžeme postoupit i přímo. Ale na to nemyslím, to je hodně odvážné. Naše výchozí pozice není ideální. Nemáme to ve svých rukách.

Bojíte se baráže?

Moc ji nevnímám. Já jsem ji tehdy nehrál. Ale vím, jak to pro nás může být nebezpečné.

Reklama