Hlavní obsah

Galásek bude na tribuně trpět, ale týmu věří

OSLO

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Galásek opouštěl Oslo se smíšenými pocity. Výborným výkonem pomohl mužstvu k důležitému vítězství, ale na druhou stranu viděl žlutou kartu, která znamená stop pro odvetu...

Článek

"Mrzí mě to, ale nic nenadělám. Výhra je víc, takže příjemné pocity převažují. Máme baráž dobře rozehranou. Na tribuně budu hrozně trpět, ale věřím, že to kluci i beze mne dotáhnou k postupu. Musíme však být obezřetní, pořád je to půl na půl," říkal přece jenom se smutným nádechem v hlase.

První žlutou kartu dostal Galásek v pražském utkání s Nizozemskem a sudí Sars si ji tehdy doslova vymyslel... "Na to jsem v Oslu nemyslel, vždyť se po utkání chvíli mluvilo o tom, že byla moje druhá a nebudu hrát ve Finsku," přiznal.

Na pískovišti Ullevaal si prý dával pozor. "Moc jsem nefauloval, snažil jsem se hlídat. Věděl jsem, co mi hrozí, ale nepovedlo se mi to. V první půli jsem udělal jeden faul, za který jsem se omluvil, ale sudí to moc nebral. Upozornil mě, abych si dal pozor. V ohrožení nás bylo šest, dalo se čekat, že někoho to potká. Byl jsem to bohužel pro mne zrovna já. Přitom to nebyl žádný hrozný faul. Braaten pronikl, postavil jsem se mu do cesty tělem, bylo to těsně před šestnáctkou. Sudí ale zareagoval žlutou kartou," posteskl si.

Hrát šlo jen na jedné straně hřiště

V utkání dřel, výborně bránil, zakládal protiútoky. "Na tom terénu se hrálo hrozně špatně. Šlo to po jedné straně, kde byla tráva. Uprostřed hřiště jsme museli hrát na jistotu. Povedlo se. Přivezli jsme výhru, takže výchozí pozice je dobrá," nabídl svůj pohled na zápas a situaci po něm. "Byl jsem rád, že mohu zůstat na hřišti do konce, když už nemohu nastoupit v odvetě. Byl by to můj padesátý zápas. Škoda, tak si na něj počkám, nepochybuji, že přijde," dodal.

I když si to moc přeje, není jisté, že ve středu bude sedět na letenské tribuně. "Chci zůstat s mužstvem, ale nevím, jak se Ajax zachová, jestli si mě nevyžádají. To bych nerad. Jsem kapitán tohoto mužstva, ale i Ajaxu, přesto by národní tým měl být vážným důvodem, abych zůstal až do středy," řekl.

Dres dostali fanoušci

K tomu, kdo by jej měl nahradit, jen poznamenal: "Zdaleka nejsem nenahraditelný, chyběl jsem ve více zápasech a trenér tu má dost kvalitních hráčů, kteří to určitě zvládnou. Vždyť já vlastně budu chybět kvůli kartám v Lize mistrů i proti Spartě. Kvůli kartám jsem chyběl i při druhém mistrovském titulu v Ajaxu. Ten nepříjemný pocit je stejný, ale ani vítězství vám bezprostřední pocity z trávníku plně nevynahradí."

O tom, kdo by měl převzít kapitánskou pásku, nepřemýšlí. Není to podstatné. "Nemáme problém v tom, kdo bude kapitánem. Soustředíme se na to, abychom postoupili na mistrovství světa. Zástupci jsou Karel Poborský a Tomáš Rosický, jestli to bude někdo z nich, anebo třeba Pavel Nedvěd, který je osobností týmu i bez pásky, to není podstatné."

Jako první běžel k fanouškům a hodil jim svůj dres... "Zasloužili si ho, byli opět skvělí. Ten druhý jsem dal Andrému Bergdölmovi, kterého znám ještě z jeho působení z Ajaxu. On svůj už někomu dal, takže mi ho slíbil v Praze, i když nebudu hrát."

Reklama

Související témata: