Hlavní obsah

Plašil věří v postup na MS i v Poháru UEFA

PRAHA

Monacký fotbalové "kníže" Jaroslav Plašil (23) si zahrál v národním dresu naposledy v červnu proti Makedonii. Zranění palce u nohy mu pak na dlouhé měsíce vystavilo stop. Na podzim zatím stihl v klubovém dresu pět zápasů, a přesto, že ani jeden neodehrál celý, vstřelil gól. Nový trenér AS Monako Francesco Guidolin, který nahradil legendu francouzského fotbalu Didiera Deschampse, dává českému záložníkovi stále více příležitostí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaroslav Plašil

Článek

"Výměna trenéra přinesla změny především v tréninkovém procesu. Zaměřujeme se na techniku a standardní situace," řekl Plašil. I když je Monako momentálně osmé v tabulce francouzské ligy, žádné obavy o start v pohárové Evropě v příští sezóně si nepřipouští.

Myslí na Ligu mistrů

"Na třetí příčku nám scházejí čtyři body. Dvě vítězství a jsme na místech, z nichž se postupuje do předkola Ligy mistrů. To je náš cíl," praví odhodlaně s tím, že věří v brzký návrat do základní sestavy. Zatím jí spíš putuje... "Hrál jsem středního záložníka, defenzívního, pak na levé i pravé straně středové řady, ale mně takové cestování sestavou nevadí. Hlavně že hraji."

Minulý víkend bojoval v Parku princů proti Paris St. Germain a Davidu Rozehnalovi. "Bylo to vyhecované, tyto dva kluby jsou velcí rivalové. Vzájemné duely mají příchuť derby. S Davidem jsme se pozdravili před zápasem a několikrát jsme na sebe narazili i v jeho průběhu, ale tvrdě jsme do sebe nešli. Remíza byla zasloužená," přizná.

Kouč české reprezentace Karel Brückner několikrát zalitoval Plašilovy absence a povolal ho při první možné příležitosti, čehož si blonďatý mladík hodně cenní. "Skoro půl roku jsem chyběl, moc jsem se do reprezentace těšil, takže jsem rád, že jsem tady. Pořád je tu super parta," libuje si. "O zranění už mluvit nechci, podstatné je, že se cítím dobře a jsem v pořádku," dodal spolubydlící další mladé české hvězdičky Jana Poláka v hotelu Praha.

Fandí také na tribuně

Plašil si uvědomuje velmi silně důležitost duelů s Nory. "Je znát, že se jedná o jiné zápasy než v kvalifikační skupině. Atmosféra je hodně nabuzená. Bylo to vidět také v Oslu, kde kluci utkání zvládli na těžkém trávníku skvěle a vybojovali cenné vítězství," uvedl. "Samozřejmě bych chtěl nastoupit doma v základu, ale když budu na lavičce nebo na tribuně, zvládnu to. Jsme dobrá parta, fandíme si navzájem, protože všichni si přejeme postup. Raději bych si ho vychutnal na trávníku, ale s chutí zatleskám i z lavičky nebo tribuny. Sám beru svoji situaci tak, že jsem tu proto, abych byl stoprocentně připraven kdykoliv zaskočit," odmítá jakýkoliv náznak závisti v mužstvu.

S letenským trávníkem, kde se hraje středeční barážová odveta, moc zkušeností nemá. "Hrál jsem tam přípravné utkání proti Bulharsku před loňským mistrovstvím Evropy a pak asi dvě minuty za Hradec Králové, ale to je dávno. Letnou beru jako náš hlavní reprezentační stánek," uznává s tím, že mužstvo věří ve velikou podporu fanoušků.

Stejně jako spoluhráči i Jaroslav Plašil přivítal návrat Pavla Nedvěda. "Je to velký fotbalista. Věřil jsem, že se vrátí. Dokonce jsem to čekal už před kvalifikačním dvojutkáním s Nizozemskem a ve Finsku," říká a k vlastní absenci dodá: "Sledovat kvalifikační duely doma v televizi je hrozné. Viděl jsem zápas s Nizozemskem a trpěl jsem."

O Slavii moc neví

Plašil se letos na podzim už setkal s norským fotbalem ve skupině Poháru UEFA. "Trávník ve Stavangeru byl perfektní, ale domácí nehráli žádný pohledný fotbal. Všechno jen kopali dopředu. Jenže nad námi vyhráli," protáhne obličej. Monacký klub si však nepřipouští, že by ze skupiny nepostoupil.

"Dva zápasy hrajeme doma a jeden na Slavii. Musíme udělat šest bodů, raději sedm. Tenhle systém se mi docela líbí. Dvakrát hrajete venku, dvakrát doma. Nekalkuluje se s odvetami, každý chce vyhrát i na trávníku soupeře, protože takové body mají velikou cenu," nabízí svůj názor na nový model Poháru UEFA Jaroslav Plašil.

Koncem listopadu se Plašil znovu vrátí na strahovský trávník. Tentokrát v dresu AS Monako. "Moc toho o Slavii nevím a v průběhu srazu jsem se o ni nezajímal. Nikdo v reprezentaci ze Slavie ani není. Vím ale, že hraje dobře, dala čtyři branky v derby Spartě a v Poháru UEFA Sofii. Přesto na Strahově budeme chtít něco udělat," rozloučí se Jaroslav Plašil.

Reklama