Hlavní obsah

Volejbalisté stihli před Světovou ligou jen bleskovou přípravu

PRAHA

Pouhých pět dnů měli čeští volejbalisté na přípravu před prvním zápasem Světové ligy. Mezi elitní šestnáctku volejbalových týmů se dostali teprve před týdnem na úkor Argentiny a už tento pátek je čeká první soupeř. Ve Francii nastoupí proti domácím bronzovým medailistům z mistrovství světa.

Foto: Archiv

Jako první prověří svěřence trenéra Pavla Řeřábka výběr Francie.

Článek

Reprezentace se sešla po skončení ligových soutěží minulé úterý na exhibici v Českých Budějovicích a o dva dny později už polykali první tréninkové dávky v Jablonci. "Kluci před srazem až moc odpočívali, takže pak byli trochu unavení. Příprava určitě není adekvátní soutěži," konstatoval pro trenér Pavel Řeřábek.

Hrát hlavně srdcem

Během bleskového soustředění se volejbalisté zaměřili především na souhru. "Taky jsme se věnovali kondici a posilování, z herních činností pak hlavně podání a přihrávce," vypočítal Řeřábek. Protože formu nemohl v časovém presu ideálně vyladit, spoléhá zejména na vnitřní motivaci hráčů. "Musí hrát především srdcem. Výhodou může být, že po dlouhodobé přípravě nejsou unavení psychicky," míní trenér.

S výjimkou smečaře Jana Štokra, který se připravuje v juniorském týmu na kvalifikaci o MS, přivítal Řeřábek v Jablonci všech zbývajících 17 hráčů z nominace pro Světovou ligu. Předčasně musel zamířit domů s horečkou Martin Kryštof.

Účastnící si rozdělí 15 miliónů dolarů

Do dějiště zápasu Grenoblu odletí ve středu krátce po poledni dvanáct hráčů. Vedle Štokra s Kryštofem z osmnáctičlenného výběru v prvním dvojzápase s Francií do hry nezasáhnou ještě Jaroslav Škach, Jakub Novotný, Michal Sukuba a Jan Jarolím.

Páteční i sobotní utkání ve Francii začnou ve 20 hodin. Během dalších pěti víkendů se Češi představí ještě v Řecku, Japonsku a všechny odvety sehrají v Ostravě-Porubě. Do červencového finále v Madridu postoupí nejlepší dvojice ze skupiny, ve hře je celkem 15 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata: