Hlavní obsah

Optimista Koller dělá pokroky

PRAHA

Už sice občas kope, ale na fotbal si musí ještě nějaký čas nechat zajít chuť. Reprezentační útočník Jan Koller končí po říjnové operaci kolena dlouhodobý pobyt na rehabilitační klinice v Regensburgu a doufá, že stihne vrchol sezóny, červnové mistrovství světa v Německu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Koller na tréninku české reprezentace.

Článek

"Za týden už se vracím ke klubu a budu pracovat pod dohledem kondičního trenéra," říká dvoumetrový kanonýr, který trávil na rehabilitaci v Německu většinu času s reprezentačním spoluhráčem Vratislavem Lokvencem, jehož stejné zranění potkalo v listopadu.

"Postupně se do cvičení snažím zapojovat i rychlost a mám z toho dobrý pocit. To samé říkal i doktor, který mě operoval. Musím všechno zaklepat, ale pomalu začínám věřit, že by to mohlo vyjít. Jsem optimista," vzhlíží do blízké budoucnosti Koller.

Během nejrůznějších cvičení nabral ztracenou svalovou hmotu. "Teď musím postupně zapracovat na kondici a hlavně potřebuju získat zpátky takové ty herní automatismy. Věci, které jsem měl podle původních plánů začít dělat za měsíc, už zvládám," pochvaluje si za pár dní třiatřicetiletý dlouhán.

Nechce nic uspěchat

Stihnu to? Tu otázku si během uplynulých týdnů musel položit mnohokrát. Ve svém věku má poslední možnost zahrát si na světovém šampionátu, další příležitost už nebude, protože léta se zastavit nedají. "Začínám věřit, že se dám dohromady. Tedy pokud nenastanou nějaké komplikace," říká Koller.

Ví, že ho ještě čeká spoustu práce, proto nechce nic uspěchat. "Bundesligu už si asi v sezóně nezahraju. Byl by to velký risk," tvrdí. Ale je přesvědčen, že pokud bude zdráv, musí před šampionátem sehrát nějaké utkání. "Jinak by ani nemělo smysl tam jet. Chtěl bych být připraven na soustředění v Rakousku a první zápas bych asi odehrál až tam," prozrazuje.

Rosickému přeje přestup

Na víkendy teď Koller jezdí do Čech, rodina se už z Dortmundu přestěhovala do jejich nového pražského domu. "Mně tam teď čekají poslední dva a půl měsíce. Budu bydlet v hotelu," dodává 66násobný reprezentant.

Protože tráví soboty a neděle v Praze, zápasy Borussie prakticky nesleduje. "Bohužel jim to moc nejde, nestřílejí góly. Ale ztráta na pohárové příčky pořád není moc velká," podotýká k výsledkům vestfálského klubu, kde mu v červnu vyprší smlouva. Zároveň doufá, že jeho kamarád a spoluhráč Tomáš Rosický už po šampionátu dres Dortmundu rovněž neoblékne. "Moc mu přeju, ať mu ten vysněný přestup konečně vyjde."

Reklama

Související témata: