Hlavní obsah

San Marino bude motivované jako my s Plzní proti Barceloně, varuje Darida

San Marino

Měl být vůdčí osobností. Dirigentem a režisérem současně. Převzít roli, kterou před ním v české reprezentaci plnil Tomáš Rosický. Tedy, pokud byl zdravý... Alespoň takové plány nový kouč české fotbalové reprezentace Karel Jarolím s legionářem z berlínské Herthy měl. Šestadvacetiletý záložník však odehrál jen první přípravu a úvodní kvalifikační duel se Severním Irskem, poté se zranil a půl roku v národním týmu absentoval. Až teď před jarním pokračováním kvalifikace o postup na světový šampionát 2018 v Rusku je zpátky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Darida během utkání kvalifikace MS 2018 Česká republika - Severní Irsko.

Článek

Při vstupu do kvalifikace na vás trenér spoléhal. Měl jste se stát kápem a zároveň dirigentem jeho nově se tvořícího týmu, jenže vaše zranění Jarolímovy plány zhatilo. Teď se po půl roce vracíte, takže v jakém stavu jste národní tým našel?

Hodně omlazený, se spoustou nových hráčů, kteří se chtějí ukázat a za reprezentaci bojovat.

Takže evidentní posun?

Určitě. I proto, že loni na konci prázdnin byl první reprezentační sraz hodně krátký. I pro trenéra bylo obtížné do nás dostat své záměry, představu o tom, jak bychom měli hrát a co po nás chce. Od té doby už nějaká doba uplynula, kluci pár zápasů odehráli, i teď před cestou do San Marina byl čas, aby s námi trenér promlouval.

Vám nejspíše opakoval, že chce, abyste byl jako jeden z nejzkušenějších vůdcem mužstva a režisérem současně.

O tom jsme se bavili už při prvním srazu před půl rokem. Od trenéra jsem slyšel, že bych měl být tím, kdo bude dávat hře myšlenku, rozdělovat míče, nahrávat, připravovat šance. Jenže přišlo zranění a já prakticky na půl roku vypadl.

Teď jste ale zpátky a Jarolímovy představy o vaší roli se nezměnily. Měl byste být tím, kým býval pro národní tým Rosický.

Pravdou je, že už jsem v reprezentaci jedním z nejstarších, takže mám věk na to, abych roli vůdčí osobnosti plnil. Od středního záložníka se navíc očekává, že budou hru dirigovat a udávat její tempo, protože mají spoustu míčů, rozdělují je, nahrávají. I v Hertě mám podobnou roli, protože náš trenér Dardái ve středu zálohy hrával a tudíž požaduje, abychom byli v mužstvu i na hřišti nejlepší a Herthu táhli.

Po půlroční absenci to budete moci dokázat znovu v reprezentaci.

Mně tato role sedí a snažím se ji plnit teď, stejně jako když jsem do národního týmu přišel. Chodit si ke stoperům pro balóny, nabízet se, aby spoluhráči měli komu přihrát, být co nejvíce u míče.

Proti takovému trpaslíkovi, jakým je San Marino, by to neměl být problém...

Bude to všechno o prvním gólu a našem přístupu. Něco podobného jako ve středeční přípravě s Litvou. V prvním půli se nám ho vstřelit nepovedlo, ale jakmile ho kluci po přestávce dali, měli rázem víc prostoru a mohli přidat další.

To snad nemyslíte vážně, že by vás mohl nedělní soupeř trápit celý poločas, jako Litevci.

Tyto zápasy jsou jen o tom, že se v nich dá pouze ztratit. Bude záležet jen na nás, jaký si ho uděláme. Proto mluvím o přístupu a prvním gólu.

Vy jste už pár podobných utkání zažil. Třeba s jednadvacítkou proti Andoře, které jste nasázeli osm gólů.

Vybavuji si ho, ale už jen matně.

Jaké podobné duely se tedy vybavujete?

Třeba když jsme ještě s Plzní hrávali pravidelná přípravná střetnutí s Domažlicemi. Nebo když jsme s Viktorkou nastupovali proti Barceloně. Tam jsme se chtěli ukázat stejně, jako se bude chtít předvést San Marino. Ono je logické, že čím silnějšího soupeře proti sobě máte, o to větší motivaci uhrát dobrý výsledek pociťujete. My ji měli na Camp Nou, fotbalisté San Marina ji budou mít proti nám.

Takže obavy, aby se neopakoval podzim, kdy jste v přípravě porazili 3:0 Arménii a pak hráli 0:0 se Severním Irskem? Vždyť nad Litevci jste také vyhráli 3:0...

To snad ne. Musíme dát rychlý gól, hned přidat druhý a sebrat domácím elán. Připravujeme se důkladně a rozhodně nehrozí, že bychom San Marino podcenili..

I proto, že Darida už je úplně zdravý a zase ve formě?

Byl to pro mě těžký půlrok, protože nejsem zvyklý koukat se na fotbal jen z tribuny nebo lavičky náhradníků. Zranění kotníku se ale naštěstí obešlo bez komplikaci, takže navzdory pesimistickým prognózám jste stihl v bundeslize už závěr podzimu a jaro už je úplně v pohodě. Kotník drží a vůbec o něm nevím, cítím se dobře a myslím, že jsem na tom stejně jako před zraněním.

Takže s Herthou můžete podniknout atak na příčky zaručující účast v příštím ročníku Ligy mistrů a s reprezentací na druhé místo ve skupině, abyste proklouzli alespoň do baráže...

S Herthou myslíme na umístění do šestého místa, které by nám zaručovalo účast v pohárové Evropě. Start v kvalifikačním předkole Ligy mistrů by představoval bonus navíc. Problém je ale v tom, že nám zatím nevychází zápasy na cizích hřištích, odkud jsme na jaře ještě nepřivezli výhru. Naplno bodovat jen doma nestačí.

Totéž platí i o reprezentaci. Teď vás čekají utkání v San Marinu, Norsku, na podzim v Severním Irsku a Ázerbájdžánu, v nichž budete muset také naplno bodovat.

Skupina je hodně vyrovnaná a vzhledem k zmiňovaným střetnutím venku nás nečeká nic lehkého. Musíme udělat ale vše proto, abychom druzí skončili a ...

....a pak se ještě modlili, abyste nebyli z týmů na druhém místě nejhorší a druhá příčka na baráž stačila.

Právě. Aby na nás nakonec nezbyl Černý Petr.

Jak dopadne kvalifikační duel české fotbalové reprezentace v San Marinu?
Vysokou výhrou české reprezentace s minimálně třígólovým rozdílem
43,6 %
Výhrou české reprezentace o dva góly
20,8 %
Těsnou a nervózní výhrou o jediný gól
16 %
Senzační remízou
4 %
Vítězstvím San Marina a historickou českou ostudou
15,6 %
Celkem hlasovalo 2505 čtenářů.

Reklama

Související témata: