Hlavní obsah

Čeští fotbalisté si na jaře zahrají turnaj v Číně. Přijede i Wales a Uruguay

Peking

Česká fotbalová reprezentace se v březnu příštího roku zúčastní turnaje v čínském Nan-ningu. Na China Cupu budou startovat také domácí tým, Wales a Uruguay. Na tiskové konferenci v Pekingu o tom dnes informovali zástupci čínské fotbalové asociace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal na tréninku.

Článek

Turnaj se bude hrát od 19. do 27. března. "Zapadá do reprezentačního termínu FIFA, což znamená, že všechny týmy mohou získat množství bodů do žebříčku, takže postaví co nejsilnější výběry," uvedl sportovní ředitel čínské asociace Čchi Ťün podle agentury Reuters.

„Březen jsme zatím měli volný a potřebovali ho v termínovém kalendáři vyplnit. Dříve bylo spíš nereálné, že bychom se na takový turnaj mohli dostat, teď se to podařilo. Také s pomocí našeho partnerta společnosti CEFC, která přispěla v důležitých jednáních," vysvětluje Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.

"Věříme, že turnaj pro hráče přinese další velké zkušenosti, které zúročí v Lize národů a posléze i v kvalifikaci. Byť obnáší delší cestování, zase poznají týmy z jiných kontinentů, což je velmi užitečné. V souvislosti se vznikající Ligou národů je navíc turnaj v Číně možná jednou z posledních možností, jak takové přípravné zápasy zorganizovat. Pak se asi už takto daleko nějakou dobu nedostaneme," poukazuje Řepka.

Uruguay si zpestří přípravu na mistrovství světa

Pro domácí reprezentaci vedenou slavným italským koučem Marcellem Lippim bude turnaj součástí přípravy na mistrovství Asie, které budou hostit začátkem roku 2019 Spojené arabské emiráty. "China Cup umožní našemu národnímu týmu další konfrontaci s předními zahraničními celky a fanoušci budou mít příležitost užít si špičkový fotbal na domácí půdě," prohlásil Čchi Ťün.

Uruguay si startem na turnaji zpestří přípravu na mistrovství světa v Rusku. Ostatní účastníci se na šampionát v příštím roce neprobojovali.

Program turnaje zatím není znám. S čínskou reprezentací se čeští fotbalisté dosud neutkali. S Uruguayí hráli v éře samostatné republiky dvakrát v roce 1997 na Poháru FIFA, kde jí podlehli ve skupině a pak ji zdolali v souboji o třetí místo. S Walesem se střetli naposledy před deseti lety (0:0), ve třech dosavadních duelech s ním neprohráli.

China Cup se uskuteční podruhé. První ročník letos v lednu vyhráli fotbalisté Chile, kteří porazili ve finále Island 1:0. V utkání o třetí místo vyhrála Čína nad Chorvatskem na penalty.

Reklama

Související témata: