Hlavní obsah

Talent Pato prožil úspěšný debut v AC Milán

MILÁN

Slíbil, že vstřelí dva góly, ale svůj slib nedodržel. To však byla jediná kaňka na úspěšném debutu talentovaného Brazilce Alexandra Pata v dresu AC Milán. Výborným výkonem přispěl teprve osmnáctiletý fotbalista k první domácí výhře svého klubu v letošní ligové sezóně. Patřil k nejaktivnějším hráčům a podílel se na třech brankách při vítězství 5:2 nad Neapolí.

Článek

"Ukázal, že je velmi, ale opravdu velmi dobrý hráč," řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Rai trenér Carlo Ancelotti, který dal Patovi šanci nečekaně brzy. "Já jsem byl nervózní, ale na Patovi nic takového vidět nebylo. Připomnělo mi to čekání na zkoušku ve škole. Když jste dobře připraveni, cítíte se klidný a vyrovnaný," dodal.

Milán získal Pata v srpnu z brazilského celku Internacional za 22 miliónů eur, ovšem kvůli nízkému věku ho mohl do zápasů nasazovat až od letošního roku. Ancelotti technického útočníka využil hned při první příležitosti a svého rozhodnutí nelitoval. Milán v dosavadním průběhu sezóny v sedmi domácích utkáních vstřelil pouhé tři branky, navíc na stadiónu San Siro naposledy skóroval na konci září. Ovšem Patův příchod jakoby Rossoneri polil živou vodou a v jediném utkání nastříleli hned pět branek.

Pato jedním ze strůjců vítězství

Pato patřil spolu se svým vzorem Ronaldem a záložníkem Clarencem Seedorfem k hlavním strůjcům úspěchu. Po úvodním rozkoukávání se začal zapojovat do kombinace, z čehož rezultovala úvodní branka. Narážečkou se snažil uvolnit Ronalda, ovšem míč se odrazil k Pirlovi. Ten chytrou přihrávkou připravil Ronaldovi šanci, kterou trojnásobný nejlepší hráč světa nepohrdl.

Ve 20. minutě vyslal Pato svou první střelu, ale z osmnácti metrů mířil jen do středu branky. Své první trefy se nedočkal ani o deset minut později, když ho dvakrát během jediné vteřiny výtečně vychytal brankář Iezzo. Druhou ránu však vyrazil jen před Seedorfa, který pohodlně vstřelil druhou branku zápasu.

Pato se dočkal branky

Patova velká chvíle přišla čtvrthodiny před koncem. Naběhl si na odkop Favalliho, jemnou tečí do protipohybu se zbavil obránce a chytře podstřelil nadskakujícího brankáře, který čekal lob. Upravil tak na konečných 5:2. Premiérovou branku v dresu italského velkoklubu oslavil spolu s diváky a nezapomněl také políbit logo AC Milán na dresu. Následně směrem do hlediště vytvořil ze svých prstů symbol srdce. "Gól bych rád věnoval rodině a své přítelkyni," řekl Pato po zápase.

Celkem za 92 minut hry vyslal na bránu sedm střel, jen jednou mířil mimo tři tyče a brankáře Iezza přiměl ke třem velmi těžkým zákrokům. Místo efektních "přešlapovaček" a podobných parádiček, kterými jsou brazilští hráči pověstní, předváděl rychlé přímočaré průniky, které soupeř často zastavoval jen pomocí faulů. Obránce Gargano musel dokonce předčasně pod sprchy, když Pata dvakrát zastavil zákrokem zezadu.

"Za jeho výkon bych mu dal známku deset z deseti, také vzhledem k tomu, jak se vypořádal s tlakem a očekáváním. Hrát na plném San Siru v osmnácti letech nemůže být nic lehkého, ale on byl excelentní," složil svému krajanovi poklonu Ronaldo, jenž spolu s Patem a další Brazilcem Kaká představuje nyní útočnou sílu, kterou italská média pojmenovala Ka-Pa-Ro.

Reklama

Související témata: