Hlavní obsah

Rozehnal: Možná budu mít z rozhovoru průšvih

Český fotbalový obránce David Rozehnal už se i s rodinou zabydlel v italském Římě, kde nastupuje za místní Lazio. V exkluzivním rozhovoru pro deník Právo mluví Rozehnal o ambicích Lazia v sezóně, přirovnává Serii A s předchozími působeními a zaobírá se i myšlenkami na další zápasy reprezentace v kvalifikaci proti Polsku a Slovinsku.

Článek

Když jste souhlasil s rozhovorem, znamená to, že v Laziu už neplatí posvátné „silenzi stampa“, tedy zákaz rozhovorů s novináři, jehož porušení se trestá vysokými pokutami a někdy mají hráči i problémy dostat se do sestavy?

Abych pravdu řekl, nevím, jestli ještě platí. Možná budu mít z rozhovoru v klubu průšvih, ale to je moje riziko. Viděl jsem několik spoluhráčů už hovořit v televizi, z čehož usuzuji, že zákaz rozhovorů s novináři skončil. Pokud ne, může to být pro mne opravdu drahé, protože v Itálii se porušení „silenzio stampa“ opravdu trestá tvrdě.

Mohu se ptát dál?

Samozřejmě.

Proč vůbec hráči Lazia mlčeli nebo ještě mlčí?

Tak to vám v tuto chvíli nemohu a nesmím říct. Nezlobte se, možná později.

Respektuji, ale není mi jasné, proč hráči mlčí, když je Lazio momentálně ve špičce, tedy na příčkách, z nichž se v Itálii chodí do Ligy mistrů?

Důvodem určitě nebyly výsledky. Ty máme na začátku sezóny opravdu dobré. Příčiny mohou být různé, ale ty opravdu rozebírat nebudu.

Vy jste po debaklu 1:4 na San Siru od AC Milán vypadl ze základní sestavy. Byl důvodem váš špatný výkon?

Ten zápas nám nevyšel, ale kdo ho viděl, jistě mi potvrdí, že výsledek neodpovídá dění na trávníku. Někdy to tak ale ve fotbale chodí. Trenér Delio Rossi se mnou po tom utkání hovořil a vysvětlil mi, proč nebudu v základu proti Fiorentině. Mělo to jiné důvody, ale ty si nechám pro sebe. Nemohu zveřejňovat obsah rozhovoru mezi čtyřma očima s trenérem. To jistě chápete. Do zápasu jsem šel nějakých pět minut před koncem bez prodloužení.

Trenér s hráči takhle hovoří často?

Podle potřeby a situace. Podzim teprve začal, máme náročný program a kouč svoje záměry neprozrazuje. Když nebudu párkrát v základu, neznamená to, že mi nevěří.

Jaké jsou vůbec letos ambice Lazia?

Nemluví se o Lize mistrů ani o titulu. Cíl je hrát co nejvýš. Máme silnější tým než na jaře a podle mne určitě na Pohár UEFA, ale Serie A je strašně dlouhá a těžká.

Hrál jste v Bruggách, Paris St. Germain, Newcastlu a teď v Laziu, kam byste italskou Serii A zařadil?

Určitě patří k nejlepším ligám v Evropě. Není to taková jízda jako v Anglii, ale hraje se víc technicky a trenéři mají dobře propracovanou taktiku, což mi také vyhovuje.

Odbočme k reprezentaci. Co očekáváte od říjnového kvalifikačního dvojzápasu v Polsku a doma se Slovinskem?

Především víc bodů. V Severním Irsku jsme mohli a měli vyhrát. Máme silný tým, i když v něm chybí Tomáš Rosický. Věřím, že jsme schopní vyhrát v Chorzówě, i když Poláci jsou velice silní. Třeba budeme rádi za bod, ale prohrát nesmíme. Slovince musíme prostě porazit. Kdybychom šli jen bodík od bodíku, mohly by nám na konci chybět. Musíme jít do obou utkání s cílem vyhrát, ale to my jdeme do všech.

Už jste se v Římě zabydlel i s rodinou?

Je tu se mnou natrvalo od minulého týdne, kdy jsme si vybrali domek. Není to rezidenční čtvrť Olgiata, kde bydlel Pavel Nedvěd, mám to ale blízko do tréninkového centra ve Formelu i do centra Říma. Tam se podíváme, až se úplně zabydlíme. Manželka Petra i syn Luka si zvykají. Já jsem si konečně stihl zařídit italský mobilní telefon.

Reklama

Související témata: