Hlavní obsah

Nedvědovy mimofotbalové plány: Tour de France a maratón

LA MANDRIA

Kvůli fotbalovým povinnostem si musel Pavel Nedvěd dlouhá léta odpírat celou řadu radovánek. V neděli ale podle všeho nastoupil v černobíle pruhovaném dresu turínského Juventusu proti Laziu Řím naposledy v kariéře a šestatřicetiletý záložník už plánuje, co všechno si ve fotbalovém "důchodu" dopřeje.

Článek

Má i velké nesplněné sportovní sny - rád by v sedle bicyklu absolvoval jednu z horských etap Tour de France a také zvažuje, že poběží maratón.

Nedvěd dlouho musel podřizovat téměř veškerý svůj volný čas fotbalu, ale teď se prý "vyřádí". Hráč proslulý na trávníku železnou kondicí hodlá nakouknout i do jiných sportovních odvětví. "Slíbil jsem si spoustu věcí," líčil ve svém domově v La Mandrii, kde se setkal s českými novináři.

Dvě tajná přání na vrcholu seznamu

Na vrcholu jeho seznamu jsou dvě tajná přání. "Určitě bych se někdy chtěl podívat na Tour de France a zajet si tam nějakou horskou etapu," plánoval nejlepší fotbalista Evropy z roku 2003. "Cyklistiku mám hodně rád. Když jsem mohl, nevynechal jsem přenosy z Gira d'Italia, kde teď vyhrál silnej Rusák Meňšov," překvapil Nedvěd teoretickými znalostmi. "Na soustředěních jsem v létě sledoval zase Tour de France. Takový Ullrich, to byl můj kůň, nebo taky Pantani," vzpomínal Nedvěd na dvě cyklistické legendy.

Nedvěd není jen pasivním fanouškem cyklistiky. Sám ve svém italském domově, který obklopuje golfové hřiště a lesopark, často s dětmi vyrazí na cyklovýlet. "Jezdíme po jednotlivých jamkách. Náš malej (syn) šlape statečně, ale Ivanka (dcera) na to nadává," vykládal pobaveně Nedvěd. "Ale mě to baví moc," řekl přesvědčivě s tím, že i během léta a dovolené v České republice často vyrazí na projížďku.

Také jeho druhý sportovní sen má k obvyklým přáním fotbalistů dost daleko. "Moc mě láká maraton. Chtěl bych si ho zkusit, třeba v Praze nebo v New Yorku. To by bylo něco," uvedl Nedvěd zaníceně. Bývalý kapitán fotbalové reprezentace při zápasech patřil k hráčům s největší porcí kilometrů v nohách, ale uvědomuje si, že maratonský běh a porce 42 kilometrů a 195 metrů jsou o něčem jiném. "Těch deset kilometrů je pro mě v pohodě, v zápasech jsem se dostal až ke čtrnácti. Ale i tak bych do maratonu šel," přemítal Nedvěd.

Dokonalé podmínky na golf v La Mandrii 

Rád by se ale zdokonalil i v golfu. K trénování má v La Mandrii dokonalé podmínky, vždyť hned za jeho zahradou se vyjímá sedmá jamka místního areálu, který spravuje slavná rodina Agnelliů. "Golf mě také chytil, pro mě je to ale vůbec nejtěžší sport, jak jsem s těma svýma svalama tvrdej a neohebnej. Je třeba to dělat od malička. Handicap kolem nuly, jaký mají Ivan Lendl s Petrem Kordou, je asi tak maximem," uvažoval Nedvěd.

Ten hned v pondělí plánoval zajít na trénink. "Teď budu mít času na golf spoustu," těšil se na to, jaký prostor se mu otevře po uzavření kariéry. "Jediný problém je, že v pondělí se v La Mandrii nehraje, protože hřiště prochází údržbou. Ale zavolám do klubu a snad mě tam na chvíli pustí," spiklenecky mrkal prominentní návštěvník místních greenů, který se v Turíně díky osmiletému působení v Juventusu stal obletovanou celebritou.

Až ho golf omrzí, má i další cestovatelské přání. Rád by zavítal na zápas zámořské basketbalové NBA. "Také se o to zajímám. Třeba Del Piero (kapitán Juventusu) je úplný blázen do Los Angeles Lakers. Tak se tam také třeba jednou vypravím. Plánů mám teď spoustu," vykládal Nedvěd.

Reklama

Související témata: