Hlavní obsah

Na Slavii čeká peklo na zemi. Janov šílí, neboť rozstřílel Neapol a vede italskou ligu

JANOV/ PRAHA

Fotbalovou Slavii čeká ve čtvrtek v Itálii peklo na zemi. Přístavní Janov totiž zažívá obrovskou euforii, neboť někdejší Skuhravého klub vede po třech odehraných kolech italskou ligu. Poprvé po dlouhých 32 letech. „Jen opatrně, soutěž je ještě velmi dlouhá,“ krotí po výhře nad Neapolí (4:1) obrovskou euforii trenér FC Janov Gian Piero Gasperini.

Foto: Italo Banchero, ČTK/AP

Argentinský fotbalista Hernán Crespo oslavuje se spoluhráčem z FC Janov gól proti Neapoli.

Článek

I v úvodu nového ročníku Serie A FC Janov dokazuje, že jeho loňská cesta k výšinám, která skončila těsně před branami Ligy mistrů, nebyla náhodná. Po třech kolech má na kontě devět bodů a společně s turínským Juventusem a dalším janovským klubem Sampdorií vede tabulku.

Neapol přejel ve velkém stylu a vyhrál nakonec 4:1, i když od 28. minuty hrál bez vyloučeného Criscita a od 41. minuty navíc po gólu slovenského reprezentanta Hamšíka, jenž udělal kličku i gólmanovi, prohrával. Do přestávky ale stačil z penalty vyrovnat a ve druhé půli, kdy už i Neapol hrála jen v deseti, skóre dokonale otočil.

Trenér vyloučeného hráče hájil

„To vyloučení ovšem vzniklo z nedorozumění, protože Criscito je jinak velmi slušný a uctivý hráč. Vyrukoval jsem na něho velice navztekaný, ale on mně vysvětlil, že po odpískaném faulu užil na adresu rozhodčího slovo, které jinak z úst nevypustí. Stane se,“ omlouval trenér Gasperini svého vyloučeného hráče, neboť pro jeho mužstvo nakonec všechno dobře dopadlo.

„Hodně jsme toho za poslední týdny a měsíce v naší hře změnili a proto jsem rád, že se výsledky dostavují. Přitom mužstvo má v sobě ještě obrovský potenciál, neboť v kádru mám spoustu mladých a velice nadějných fotbalistů. Třeba pro zadní řady mám kromě Morettiho a Biava k dispozici hráče, jimž ještě není pětadvacet,“ netají kouč, že mužstvo má budoucnost před sebou.

Aplaus a sympatie za otevřený fotbal

Rossoblu, jak italští tifosi Janovu říkají, si však získává sympatie pro otevřený a útočně laděný fotbal, jímž soupeře zatím válcuje. „Příchod zkušeného Crespa a jeho krajana Palacia nám hodně pomohl, protože ti dva dovedou rozhodovat zápasy,“ velebí trenér Gasperini dva argentinské fotbalisty, kteří útočnou sílu jeho týmu ohromně pozvedli.

Jedním dechem však krotí obrovskou euforii, která v přístavním městě zavládla. „Po dvaatřiceti letech vedeme ligu, ale musíme být opatrní, protože soutěž je teprve na začátku. Pro italský fotbal je ale každopádně dobré, že se do popředí derou i jiná mužstva, která vládla tabulce po celá léta. A pro nás je zase dobré, že v popředí figuruje i Sampdoria, protože vzájemná rivalita nám oběma pomůže k tomu, aby se stal Janov natrvalo fotbalovým rájem,“ vykládá kouč čtvrtečního soupeře pražské Slavie v Evropské lize Gasperini.

Reklama

Související témata: