Hlavní obsah

Kouč Barcelony se obává Nedvěda

PRAHA

Centrem fotbalové Ligy mistrů se ve středu večer stane sever Itálie, který bude kulisou dvou italsko- španělských duelů. Juventus i se zotaveným Pavlem Nedvědem nastoupí proti Barceloně a trenér Hector Cúper povede Inter Milán proti svému bývalému klubu Valencii.

Foto: ČTK/EPA

Ve středu pokračuje čtvrtfinále Ligy mistrů dvěma zápasy.

Článek

Vrtochy losu se už podruhé za sebou ke Cúperovi zachovaly macešsky. Z Valencie vypiplal na přelomu tisíciletí špičkový evropský klub a teď mu už podruhé může slávu odepřít. Loni ve své premiérové sezóně na lavičce milánského klubu vyřadil své "dítě" ve čtvrtfinále Poháru UEFA, nyní jej má na ráně ve stejné fázi Ligy mistrů.

Argentinský trenér má prý nůž na krku. Poté, co jeho tým promrhal v posledních sedmi minutách dvoubrankové vedení nad AS Řím, ztrácí v lize na vedoucí Juventus pět bodů a před sebou má milánské derby s AC. Italský tisk připomíná, že na lavičce po úspěchu bažícího Interu mohou Cúpera zachránit jen úspěšné výsledky v příštích dvou zápasech. Listy však nevěří, že se mu to povede a s předstihem už čile spekulují o možných nástupcích.

Nic není ideální

Nejen existeční problémy řeší argentinský kouč, má potíže i se skládáním sestavy. Crespo se sotva uzdravil, Recobu bolí chodidlo a jeho start je nejistý. Fit je naopak reprezentační bek Materazzi, který vyniká ve vzduchu a má otupit kvality norského dlouhána Carewa. "Vztek, který se v nás po zápase s AS Řím nahromadil, musíme proti Valencii ventilovat," vyzval ostatní obránce Fabio Cannavaro. Jeho tým na španělské soupeře doma příliš neumí. S Valencií loni a letos s Barcelonou vždy jen remizoval.

Ovšem ani Valencie není v ideálním rozpoložení. V lize po prohře s Betisem ještě prohloubila svůj odstup na čelo tabulky a na čtvrtém místě jí na vedoucí Real Madrid schází třináct bodů. Její obrana patří v Evropě k vyhlášeným, z čehož těží na hřištích soupeřů. Tentokrát ale hru na remízu její hráči odmítají. "Pamatujeme si, že nás loni z Evropy vyřadili a teď jim to chceme oplatit," prohlásil záložník Miguel Angel Angulo.

Na seznamu zraněných jsou Curro Torres a Kily, Pellegrino je v trestu. Stop naopak vypršel Barajovi, který by měl být jedním z pěti záložníků v sestavě. Vpředu nastoupí osamocený Nor Carew, který v minulém kole dvěma góly vyřadil Arsenal Londýn. Valencie letos venku sbírá skvělé výsledky včetně výhry nad AS Řím.

Středeční program (začátky ve 20:45)
Inter Milán - FC Valencie, rozhodčí Merk (Něm.)
Juventus Turín - FC Barcelona, Micheľ (SR)

Nedvěda dali lékaři dohromady

V dresu Juventusu na sebe v posledních dnech poutal největší pozornost Nedvěd, který si v sobotním derby s AC Turín poranil stehno a doktor mu nad kolenem dokonce našel krevní sraženinu. V pondělí už ale český záložník samostatně trénoval a v sestavě proti Barceloně by neměl chybět. Dívat se naopak bude Francouz Trezeguet, jehož zraněné rameno si vyžádá týdenní klid.

"Je to k vzteku. Zdá se, že pokaždé, když se nám sestava konečně dá dohromady, musí se někdo další zranit," komentoval to kouč Marcelo Lippi, jemuž tak ve skladbě útoku nezůstalo příliš možností. Ze hry je totiž také Chilan Salas a Di Vaio ještě není s to hrát celých 90 minut. Vedle Del Piera se tím pádem postaví Uruguayec Zalayeta.

Juventus ve své historii podlehl španělskému protivníkovi jedinkrát, a to před dlouhými čtyřiceti lety Realu Madrid. Proti Barceloně jej ale čeká jedna z nejtěžších zkoušek. Katalánský tým ještě v této sezóně Ligy mistrů neprohrál. Vyhrál třináct zápasů a pouze na San Siru jej dokázal Inter Milán přimět k bezbrankové remíze. Lippi se ale na Barcelonu těší. "Ještě nikdy jsem proti ní v kariéře nestál," prozradil.

Jak rozbít ofenzívu a zastavit Nedvěda

Jeho protějšek Radomir Antič věnoval v přípravě dlouhé hodiny výuce toho, jak rozbít soupeřovu obávanou ofenzívu. Za největší hrozbu pro svůj tým označil Nedvěda, na nějž v sestavě vyčlenil specialistu. Bude jím dvacetiletý Brazilec Thiago Motta. "Bude to těžké, ale do takového úkolu jdu s chutí," těšil se. O Nedvědovi prohlásil, že je to velký hráč, který umí výborně oběma nohama a má jedovatou střelu. "Udělám všechno pro to, aby se mu zápas nepovedl," sliboval Motta.

Doktoři Barcelony měli v posledních dnech v péči kapitána Luíse Enriqueho a Franka de Boera. Zatímco první z nich se po měsíční pauze zaviněné přetrženým svalem vrací na trávník, podvrtnutý kotník nizozemského obránce zřejmě do hry nepustí. Na marodce je stále další Nizozemec Cocu, jehož místo v záloze tentokrát připadne Argentinci Riquelmemu.

Reklama