Hlavní obsah

Fotbal a bezpečnost. Jak by dopadly české stadióny?

PRAHA

Jen šest z osmnácti stadiónů, na nichž se hraje prvoligová Serie A, vyhovělo podmínkám italské vlády a o víkendu se tak polovina zápasů odehraje za zavřenými dveřmi. Co by případné striktní uplatnění italských měřítek přineslo u nás? Možná zavření prvoligových stánků.

Foto: archiv

Fotbalový stadión - ilustrační foto

Článek

Problémem by byly chybějící kamerové systémy. Ale podle Josefa Drába, šéfa komise pro bezpečnost a výstavbu stadiónů, nejsou v areálech potíže. "Nic se u nás nestalo, jsme zajištěni dobře," tvrdí.

TURNIKETY

"Jsou na většině stadiónů. Existují výjimky, třeba České Budějovice kvůli probíhající rekonstrukci. Ale místa jsou zajištěna pořadateli. Do budoucna jsou ale nezbytné všude."

ODDĚLENÝ PŘÍSTUP FANDŮ PŘI PŘÍCHODU NA STADIÓN

"Policie v řadě případů doprovází hosty už ve vlaku," připomíná Dráb. Pod kontrolou jsou i při cestě z nádraží na stadión. "A také na parkovištích je snaha oddělit místa hostů."

KAMERY

"Na některých stadiónech techniku mají, ale je nadnesené říkat tomu kamerový systém. Například v Teplicích, na Spartě, v Jablonci i Liberci, něco je v Olomouci. Jednu kameru mají i v Kladně. Nicméně v plánu je jednotný systém monitoringu diváků už od příchodu ke stadiónu."

V jakém stadiu se nacházejí přípravy? "Jsme před výběrovým řízením na dodavatele zařízení. Když se to rozjede, půjde to rychle, ale termín nechtějte." Chybějící kamery nejsou podle názoru Drába velkým problémem. "To, co neobstará technika, řeší pořadatelé. Do budoucna se ale počítá, že kamery pokryjí vše. Chodby, schodiště... Ale umožní současně i rozebírání herních situací a výkonů hráčů a rozhodčích."

Reklama

Související témata: