Hlavní obsah

Důležitá bude tabulka až po třicátém kole, shodli se slávisté

LIBEREC

Kabinou fotbalistů pražské Slavie na libereckém stadiónu duněl vítězný pokřik, "sešívaní" měli v pondělí pádný důvod k oslavám. Porazili domácí Slovan 1:0 a poprvé od 3. března 2003 poskočili po kompletním kole do čela tabulky. Naopak liberečtí fotbalisté byli po nepovedeném vstupu do jara rozmrzelí, litovali hlavně nevyužitých šancí za bezbrankového stavu. I kvůli tomu se Slavií po čtyřech zápasech prohráli.

Článek

Slávisté odjížděli zpod Ještědu nadšení, ale euforii se snažili mírnit. "Je sice pěkné, že jsme poskočili na první místo, ale zatím to nic absolutně neznamená. Není konec ligy, máme za sebou jen osmnáct zápasů," prohlásil brankář Michal Vorel, jeden z hlavních strůjců dnešního triumfu.

"Důležitější bude, jak bude vypadat tabulka po třicátém kole. Zdaleka není konec ligy, řeči o tom, jak jedeme na titul, nebo na záchranu, od nás určitě neuslyšíte. Ale je jasné, že vítězství v Liberci je velkou vzpruhou," řekl Vorel novinářům.

Vorel své spoluhráče chválil za poctivou práci v poli, on sám se blýskl hlavně v první půli při šancích Košťála a Blažka. "To mi bylo nejhůř. A také potom při všech standardkách Liberce. Oni je mají dobře nacvičené, kopou je na přední tyč a pak prodlužují dozadu, při tom je člověk bezmocný," uvedl Vorel.

Záložník Dušan Švento v pravý čas ukončil čekání na svůj první gól v sezóně. "Hlavní je, že to šlape celému týmu," prohlásil po zápase slovenský reprezentant, který při popisování své rozhodující trefy z 47. minuty ocenil hlavně nahrávajícího krajana Mateje Krajčíka. "A hlavně mě to pak dobře trefilo," žertoval Švento. "Ale ten vedoucí gól byl důležitý. Pak jsme se mohli soustředit na bránění, Liberec musel hrát do plných," řekl.

Šventa šokoval debakl Sparty

Posun do čela ligové tabulky také příliš nepřeceňuje, ale Slavia prý ukázala hned na startu jara svoji sílu a sebevědomí. O nedělním debaklu Sparty, díky kterému slávisté uzmuli vedení v ligovém pelotonu, se dozvěděl až od přítelkyně. "Byl jsem docela v šoku, když mi to líčila. Ale je fakt, že teď jsme na dobré cestě," uvedl Švento, který doufá, že Slavia pondělní vítězství potvrdí v neděli proti Brnu.

Dříve se totiž několikrát stalo, že Pražané po výborném výsledku doma klopýtli. "Snad se to teď nestane a utkání s Brnem zvládneme. V oblacích létat určitě nebudeme, to by trenér určitě nedopustil," dodal Švento.

Severočeši po prohře poukazovali na špatnou koncovku. Hlavně v prvním poločase mohli jít do vedení. "Zápas by se pak určitě vyvíjel jinak," litoval útočník Jan Nezmar, který se v libereckém dresu představil znovu po třech a půl letech a mohl si užívat vřelého přijetí domácích fandů.

Polákovi premiéra na místě Zápotočného zhořkla

Návrat ale Nezmarovi zhořkl. "Bohužel jsme se těžko dostávali do finální fáze, nepovedla se nám třeba akce jako Slavii před jejím gólem. Nebyli jsme tolik aktivní v křídelních prostorech," tvrdil Nezmar. "Slavia bránila velmi dobře. Já měl v první půli dvě nadějné šance, ale poprvé jsem míč po rohu jen prodlužoval na zadní tyč a pak jsem netrefil branku, když jsem zkusil křížně hlavičkovat," popisoval Nezmar.

Také sedmnáctiletý stoper Jan Polák si svoji premiéru v nejvyšší soutěží vysnil jinak. Talentovaný zadák, který v obraně Slovanu nahradil kapitána Tomáše Zápotočného, stejně jako Nezmar tvrdil, že Liberec to měl za stavu 0:1 už proti Slavii těžké. "Škoda, že jsme nedali gól, přitom v přípravě se nám to povedlo snad pokaždé," posteskl si Polák, který na sebe nedávno upozornil v juniorském výběru Evropy proti Africe.

Slávisté Liberec zaskočili rychlým kontrem, přestože se domácí na takovou situaci podle Poláka pečlivě připravovali. "Věděli jsme, že to je jejich silná zbraň, ale oni to sehráli výborně, my jako stopeři jsme s tím nemohli moc dělat, ani brankář. Povedl se jim perfektní centr, i zakončení bylo výborné," ocenil Polák klíčovou akci Slavie.

Mladý zadák ale skepsi po utkání nepropadl. "Mrzí mě, že jsme prohráli, ale musíme se dívat dopředu a přemýšlet už o zápase s Olomoucí," dodal Polák.

Reklama

Související témata: