Hlavní obsah

Trenérským nováčkům se v prvním kole ligy nevedlo

PRAHA

Týmům, které vedli do nového ročníku Gambrinus ligy trenéři bez zkušeností z naší nejvyšší soutěže, vstup do sezóny nevyšel podle představ. Šest trenérů se objevilo na začátku sezóny na lavičkách prvoligových klubů, a až na Roberta Žáka neměl nikdo z nich zkušenost s trénováním v Gambrinus lize. Jen Žákovi se podařilo získat bod za remízu.

Článek

Michal Zach, trenér Liberce, musel být nakonec rád, že z pondělní dohrávky na Spartě odjel jen s porážkou 0:1. „Věděli jsme, že můžeme uspět jen velice dobrou defenzívou a lepší kombinací, než jsme předvedli. Chybí nám ofenzivní hráči a tím trpí naše hra,“ zhodnotil po utkání trenér Severočechů.

Vstup do nového ročníku se příliš nepovedl ani Luboši Kozlovi, jehož Jablonec prohrál se Slavií 0:1. "Chtěli jsme hrát aktivně, aby se Slavie nedostala ke své hře. V prvním poločase se nám to dařilo, měli jsme i dvě šance, které mohly skončit gólem," zhodnotil první dějství trenér, který na sever Čech přišel právě ze Slavie, kde ještě na jaře trénoval třetiligovou rezervu pražského klubu.

"Bohužel jsme ale nechytili začátek druhého poločasu, kdy Slavia změnila rozestavení. Inkasovali jsme ze standardní situace a když Slavie vede, tak je potom velmi silná. Mrzí mě hlavně to, že jsme se chtěli prosadit právě po standardce, ale bohužel jsme po ní inkasovali," popsal nejdůležitější okamžik utkání Kozel.

Pulpit kritizoval Melinha

Ani muž na lavičce Bohemians 1905 Zbyněk Busta, který je oficiálně veden jako asistent, nemohl být po zápase s Ostravou (0:2) spokojen. Pozici hlavního trenéra zaujímá Václav Hradecký , který k první inkasované brance řekl: "Ta chyba z patnácté minuty rozhodla, nechali jsme Ostravu jít lehce do vedení." Zvítězila jeho větší zkušenost," dodal Hradecký.

I trenér Olomouce Martin Pulpit si před utkáním v Českých Budějovicích představoval, že jeho tým bude na jihu Čech úspěšnější. "Neříká se mi to lehce, ale musím uznat, že domácí vyhráli zaslouženě. Propadali jsme hlavně ve středu hřiště, kde nás domácí Jungr a Vozábal naprosto přehrávali," nebál se Pulpit po porážce 0:2 zvolit kritický tón. "Vypadalo to, jako by si někteří moji hráči šli jen zahrát. Naprosto si v první půli spletl svoji úlohu Melinho, který hrál jak někde na pláži," hodnotil výkon olomoucký kouč.

Zato na trenéra Kladna Jaroslava Šilhavého nebyl los přívětivý, Středočeši odstartovali ligu proti Silným Teplicím. Tým trenéra Petra Rady zásluhou stříbrného medailisty z mistrovství světa dvacítek v Kanadě Martina Fenina bezpečně vyhrál 2:0.

Poslední z šestice trenérských nováčků Luděk Zajíc vedl v prvním kole Mladou Boleslav proti Viktorii Žižkov. U odborníků je výhra nováčka 1:0 považována za největší překvapení kola. „Dojeli jsme na neproměněné šance. Natáhli jsme hřiště, neovládli střed a soupeř nás za to tvrdě potrestal,“ zhodnotil trenér Zajíc utkání.

Reklama