Hlavní obsah

Disciplinárka se bude zabývat i údajným Horváthovým hajlováním

PRAHA

Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu se bude na svém pravidelném čtvrtečním zasedání zabývat také údajným hajlováním sparťanského fotbalisty Pavla Horvátha při sobotním utkání Gambrinus ligy na Žižkově. Čtenáři Sport.cz chování záložníka mistrovského celku řeší na diskusních fórech. Sám Horváth i zástupci Sparty pochybení odmítají.

Foto: Repro ČT

Gesto sparťana Pavla Horvátha během utkání na Žižkově

Článek

Horváth, který na Žižkově střídal v 75. minutě, přišel v závěru zápasu uklidnit rozvášněné fanoušky Sparty. Za jednou z branek podle videozáznamu na stránkách České televize Horváth za skandování příznivců dvakrát zvedl pravici. Podle diskutujících fanoušků se jednalo o jasně fašistické gesto.

„Zpětně to považuji za nešťastné gesto, které ale rozhodně nebylo myšleno se špatným úmyslem. Pokud se kohokoliv dotklo, moc se za to omlouvám a mrzí mě to. Jsem jednoznačně proti rasismu a dalším souvisejícím projevům," uvedl Pavel Horváth v prohlášení Sparty.

Jakékoliv pochybení vyvrací i ředitel komunikace Sparty Lukáš Přibyl. „Pavel šel v dobré víře uklidňovat fanoušky, což se mu podařilo. Nejednalo se o šťastné gesto, ale rozhodně ho nemůžeme obviňovat z nějakých špatných úmyslů. Pavel je nejaktivnějším hráčem Sparty co se týká charitativních projektů a dalších akcí pro děti. Jeho činy už pomohly hodně lidem a také tentokrát vše dělal v dobré víře pomoci, řekl Přibyl, podle nějž Sparta dlouhodobě a velmi aktivně bojuje proti rasismu. "Je to problém celé společnosti, ke kterému se stavíme otevřeně,“ dodal Přibyl.

Sparta vyhrála na Žižkově 4:1

Případem se bude na svém čtvrtečním zasedání zabývat i disciplinární komise. „Bude to klasické zasedání po odehraném kole, zabývat se budeme veškerým jednáním,“ řekl předseda disciplinární komise Alexander Károlyi Sport.cz. „Přišlo nám několik podnětů od novinářů i fotbalové veřejnosti,“ doplnil Károlyi.

Disciplinární komise se bude také zabývat jednáním fanoušků Sparty během sobotního derby. Sparťanští rowdies házeli během utkání na hrací plochu světlice a skandovali antisemitská hesla na adresu městského konkurenta Slavie. Rozhodčí Kovařík utkání přerušil, ale nechal duel po upozornění divákům dohrát. Sparta zvítězila 4:1. Jednání disciplinární komise ČMFS začíná ve čtvrtek v 15:00, výsledek bude nejspíše oznámen za týden ve čtvrtek.

Vzpomínky na Di Cania

Gesto Pavla Horvátha je srovnáváno s hajlováním italského útočníka Lazia Řím Paola Di Cania, kterým v lednu 2005 slavil s fanoušky gól v městském derby proti AS Řím. Za své jednání byl potrestán pokutou 10 000 eur a zákazem startu v jednom utkání. Di Cania se zastal i tehdejší premiér Berlusconi.

Di Canio své gesto zopakoval i v prosinci 2005 v duelu proti Juventusu Turín, za což mu hrozil i trest od světové fotbalové asociace FIFA. Útočník se hájil tím, že se jedná o starý římský pozdrav. Di Canio je obdivovatelem pravicového extremismu a na ruce má tetování s latinským nápisem Dux (Vůdce). Tím se nechávali titulovat italský fašistický vůdce Benito Mussolini a Adolf Hitler.

Reklama