Hlavní obsah

Jablonec nezlomil střelecké prokletí, Škorpil zatím neprohrál

JABLONEC NAD NISOU

Pondělní severočeské derby přineslo více radosti a především důležité tři body libereckému Slovanu. Domácí Jablonec si utkání prohrál svou již takřka tradiční střeleckou nemohoucností a nedůsledností v prvním poločase. Na vítězství 2:1 se podílel gólovou střelou i mladý útočník Jan Blažek.

Článek

Slovanu se v derby střelecky prosadily oba dva ofenzívní hroty. „Útočníci jsou na hřišti od toho. Nezmar je gólový hráč a vždycky jím byl. Blažek byl bohužel limitovaný zraněním,“ litoval Škorpil zdravotních problémů nadějného střelce. Blažek nastoupil naposledy k utkání 7. kola proti plzeňské Viktorii a než si stačil obnovit své zranění, také skóroval. Loňský liberecký spasitel potvrdil střelecké dispozice i proti Jablonci. „Stačilo mi jen nastavit nohu,“ komentoval svou pondělní trefu Blažek.

Jeho počin ještě podtrhl o chvíli později kolega z útoku Jan Nezmar a hlavou poslal hosty již do dvougólového vedení. Aktivitou přitom hýřili spíše domácí borci. „V první půli to budilo dojem, že náš mančaft je fotbalovější, techničtější a s větší schopností připravit si šance. Já jsem zase tak nadšený nebyl,“ potvrdil Škorpil. Podle něj chyběla libereckým hráčům především rychlost, ať už v obraně, nebo útoku. Místo oslav se prý Škorpilovi svěřenci o poločasové přestávce věnovali prevenci nezvládnutých situací pro pokračování zápasu.

Kouč Jablonce František Komňacký označil první poločas za klíčový, velmi dobře věděl, že výhra ve střelecké statistice sama o sobě body na konto týmu nepřinese. „Fotbal se hraje na góly a těch dal více Liberec,“ zhodnotil utkání lakonicky Komňacký. Domácí trenér na své svěřence v poločase zvýšil hlas, ruku v ruce s tím se zvýšila po přestávce i jejich aktivita na trávníku a liberečtí fotbalisté chvílemi nevěděli, kam dřív skočit.

Jablonec se trápí v koncovce 

„Tým, který se trápí v koncovce, dá stěží tři branky za poločas. Přesto jsme se o to pokusili,“ řekl Komňacký. Měl pravdu. Jeho svěřenci ještě nedokázali v sezóně vstřelit více než jednu branku žádnému soupeři. Také proto se do útoku postavil vedle vyhlášeného střelce Luďka Zelenky obvyklý záložník Filip Klapka. „My jsme to s Klapkou v útoku zkoušeli už ve Zlíně, kde se mu utkání povedlo,“ vysvětlil domácí trenér a smutně dodal: „Na druhou stranu je fakt, že nemáme dostatek schopných útočníků.“

Jablonec se tak nadále potácí na hraně sestupu, má pouze dvoubodový náskok na doposud poslední Most. Liberec se naopak pod trenérem Škorpilem vzchopil, pod jeho vedením získal sedm bodů z devíti možných. „Od výkonu v druhém poločase se můžeme odpíchnout k dalším zápasům,“ věří Komňacký a dodal: „Oni se z nepříjemné situace dokázali už dostat, nás to teprve čeká.“

Reklama

Související témata: