Hlavní obsah

Budějovice - Liberec 2:0Liberec pod Škorpilem poprvé padl, v Budějovicích naprosto selhal

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Černý 1 : 0
70. Stráský 2 : 0

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Fotbalisté Liberce po čtyřech zápasech pod novým trenérem Ladislavem Škorpilem poprvé prohráli. Ve 14. kole první ligy nestačili v souboji tabulkových sousedů na domácí České Budějovice, kterým po bezkrevném výkonu podlehli 0:2. Nadšeně hrající Jihočeši si díky brankám agilního Černého a Stráského připsali po Ostravě další cenný skalp a doma s koučem Františkem Strakou ještě neprohráli.

Článek

Liberečtí se chtěli vyvarovat toho, co minule potkalo na jihu Čech Ostravu, jenže domácí neměli v úvodu slitování ani se Slovanem. Českobudějovický nápor režíroval běhavý Černý, který se za svoji aktivitu dočkal sladké odměny už v 9. minutě. Domácí záložník se totiž postavil k přímému kopu a dalekonosná bomba z dobrých třiceti metrů doskákala až k pravé tyči překvapeného Zlámala.

Dynamu scházel útočník Radzinevičius, který je kmenovým hráčem Liberce, přesto jihočeská ofenziva hrozila daleko víc než hostující. Pět minut po vedoucím gólu se procpal k odraženému balonu Peroutka a jeho střele scházely centimetry. Liberec se probudil po čtvrthodině, kdy Papoušek nepříjemně kroutil roh přímo do domácí branky.

Liberecká snaha o vyrovnání byla absolutně neplodná, po dvaceti minutách navíc odkulhal ze hřiště stoper Holeňák, který nastoupil poprvé od 5. kola v základní sestavě. Dynamo po půlhodině hry opět přidalo a zatlačilo hosty na jejich polovinu.

Mrkvičkovi zabránil v radosti praporek čárového

Skvěle hrající Černý se zbavil tří protihráčů, posunul na volného Plocka, při jehož štiplavé střele se Zlámal pořádně zapotil. V 36. minutě zahřáli Jihočeši promrzlé diváky akcí jak z učebnice. Černý našel Plocka, který si v rychlosti vyměnil míč s Vozábal a poslal načechraný centr, ale Stráský nedokázal zasunout do prázdné branky. Ihned se však otočil a našel volného Mrkvičku, jemuž zabránil v radosti jen praporek pomezního sudího.

Domácí byli při chuti, další nedůraz v chaotické hostující obraně málem potrestal v 39. minutě pohotový Mrkvička po přistrčení nezastavitelného Černého, Zlámal však fantasticky vyboxoval. Po příchodu z kabin Severočeši otupili domácí tlak, možná i proto, že se Dynamo až příliš zatáhlo.

V 55. minutě se zrodila zřejmě největší liberecká možnost: Papouškův přímý kop propadl až k nohám střídajícího Poláka, který byl z vyložené šance tak překvapený, že trefil jen Kučerovu náruč. Slovan mohutně útočil, za chvíli vylekal Kučeru skákavou střelou opět Papoušek.

Po hodině se otevřel prostor pro domácí brejk, jenže mladík Stráský neviděl lépe postaveného Plocka. Za deset se už ale dvacetiletý útočník dočkal premiérové ligové branky, když mu gól přímo na hlavu posadil po centru Plocek. Podobu debaklu mohl výsledku dát v 79. minutě Černý, jehož bombu z úhlu vyboxoval Zlámal. Dynamo zlomilo sérii čtyř porážek s Libercem za sebou a dnešního soupeře přeskočilo v tabulce.

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 2:0 (1:0)
Branky: 9. Černý, 70. Stráský. Rozhodčí: Adam - Gallo, Kubáň. ŽK: Černý, Žižka - Hodúr, Petrouš, Blažek. Diváci: 2431.
Č. Budějovice: Kučera - Peroutka, Horejš, Hunal, Žižka - Plocek, Hílek, Vozábal (74. Mašát), Černý - Stráský (77. Plichta), Mrkvička (90. Renan). Trenér: Straka.
Liberec: Zlámal - Šinglár, Holeňák (21. Polák), Petrouš (81. Jirouš), Janů - Frejlach (46. Dohnálek), Hodúr, Bílek, Papoušek - Dort, Blažek. Trenér: Škorpil.
První fotbalová liga, 14. kolo:
Slavia Praha - Olomouc 0:0ON-LINE
Mladá Boleslav - Teplice 1:1ON-LINE
Branky: 71. Rajnoch z pen. - 37. Doležal z pen.
Bohemians 1905 - Zlín 1:2ON-LINE
15:00České Budějovice - Liberec 2:0ON-LINE
15:00Jablonec - Plzeň 0:1ON-LINE
17:00Most - ŽižkovON-LINE
20:15Brno - Sparta PrahaON-LINE
PO 17:15Kladno - OstravaON-LINE

Reklama

Související témata: