Hlavní obsah

Rosen: Takové nesmyslné chyby sudích zabíjejí fotbal

Způsob, jakým fotbalový sudí Pavel Královec odřídil nedělní utkání Slavie s Mladou Boleslaví, nezůstal bez odezvy v obou táborech. Mezi novináře přišel po utkání i člen představenstva pražského klubu Tomáš Rosen. "Tohle že je mezinárodní rozhodčí? Po takovém zápase by měl pískání nechat," nebral si servítky.

Článek

Proč jste se rozhodl po tiskové konferenci přijít mezi novináře a požádal jste o slovo?

Učinil jsem to zcela bez emocí. Nechci hořekovat, že nás někdo řeže. Nebrečím za Slavii, ale za fotbal. Trenéři se k výkonu rozhodčího nechtěli z pochopitelných důvodů vyjadřovat, tak bych tímto způsobem na některé věci rád upozornil.

Co vás nejvíc rozčílilo?

Nezbývá mi, než vyjádřit lítost, jakým způsobem je takhle důležité a hezké utkání rozhodováno. Je smutné, že hlavní roli hraje sudí, který kupí nesmyslnou chybu za chybou. To zabíjí fotbal jako celek. Ale předpokládám, že toho pána, co zápas rozhodoval, pokryjí ti, kteří ho kontrolují.

Můžete být konkrétní, co vám vadilo?

Že jsou to systematické chyby na obě strany. Přijde pán, který má dohlédnout na to, aby kluby odehrály zápas podle daných pravidel. Ale on to celé rozvrátí. Od začátku zápasu začne dominovat. Chce být vidět víc než těch dvaadvacet hráčů a udělá katastrofální chyby.

Překvapilo vás, že se jich dopustil mezinárodní sudí?

Tohle že je mezinárodní rozhodčí? Po takovém zápase by měl pískání nechat. Možná by zvládl žáky, ale ligu ne! Mohli jsme všichni odejít z placu, ať si tam Královec hraje bago se svými asistenty. Ať radši přijde dvacetiletý kluk z třetí ligy. Možná se z toho zblázní, možná ne, ale nějak to dopadne. My do fotbalu dáváme nemalé peníze a takhle to dál není možné.

Chyby rozhodčích se objevují skoro v každém kole…

A proto jsem se ozval. Já jen chci, aby se tady odehrála čistá liga s řadou pěkných zápasů. Je tady komise rozhodčích, která by se s tím měla vypořádat, a pokud to sama neumí, pak je tu Českomoravský svaz jako řídící orgán fotbalu a musí konat. Vždyť co má říkat třeba taková Boleslav: jak dopadli v Ostravě, jak je Matějek zadupal proti Teplicím a teď jim podruhé v krátké době neoprávněně vyloučí hráče.

Podali jste na rozhodčího stížnost?

To by nikam nevedlo. My jsme nebyli hlavním poškozeným, tím byl fotbal jako celek. Po sportovní stránce jsme si navíc měli zápas rozhodnout sami. A že z toho byla jen remíza, s tím nic nenaděláme. Šancí jsme měli dost.

Reklama